Plivanje
0

Phelps napokon pobijedio na 100 m slobodno

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Najbolji plivač svijeta, Amerikanac Michael Phelps, pobijedio je u utrci na 100 metara slobodno na Canada Cupu u Montrealu s vremenom 48.65.

Bila je to prva Phelpsova pobjeda u ovoj disciplini u trećem nastupu na nekom takmičenju nakon Olimpijskih igara u Pekingu, na kojima je oborio rekord po broju osvojenih zlatnih medalja na jednim Igrama. Osvojio je osam zlata, dva više nego u Ateni četiri godine ranije.

Phelpsa je na 100 slobodno 17. maja na UltraSwim mitingu u Charlotti pobijedio francuski sprinter Frederick Bousquet, koji je s vremenom 48.22 bio za 84 stotinke brži od Amerikanca. Prošlog vikenda je Phelps nastupio na mitingu u kalifornijskoj Santa Clari, a na utrci 100 slobodno opet je završio na drugom mjestu. Taj put je brži od njega bio aktuelni svjetski prvak, Kanađanin Brent Hayden s vremenom 48.44, koje je za 43 stotinke bilo bolje od Phelpsovog.

U Montrealu je Phelps otplivao najbržu utrku na stotki od ta tri mitinga, te je upisao pobjedu, ali je bio samo djelomično zadovoljan nastupom.

  • Odlično sam se osjećao na prvih 50 metara, ali nisam siguran što se dogodilo u drugoj polovini utrke. Drugih 50 metara nije bilio dobro. Želim biti brži nego što sam trenutno, pogotovo na 100 slobodno - izjavio je Phelps.

Podsjećamo, u subotu je Amerikanac u Montrealu slavio na 100 metara leptir s vremenom 50.48, što je bio njegov najbolji rezultat na toj dionici. Phelps je tako popravio svoj prethodni raniji najbolji rezultat postavljen u finalu Olimpijskih igara u Pekingu (50.58) za deset stotinki sekunde, dok ga je od svjetskog rekorda koji drži njegov sunarodnjak Ian Crocker (50.40) dijelilo tek osam stotinki sekunde.

Kao što smo spomenuli, Montreal je bio Phelpsov treći miting nakon Olimpijskih igara u Pekingu, te posljednji prije nastupa na američkom prvenstvu, što se ujedno i kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rimu, koje se održava od 17. jula do 2. avgusta.