sport
0

Petković izabrao igrače za utakmicu protiv BiH

NINA
Izbornik nogometne reprezentacije Srbije i Crne Gore Ilija Petković saopštio je imena kandidata za dvije predstojeće utakmice u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo protiv Bosne i Hercegovine i San Marina.

Susret protiv Bosne i Hercegovine igrat će se 9. oktobra u Sarajevu, a meč protiv San Marina četiri dana kasnije u Beogradu. U Skupini 7 su još Belgija, Španija i Litva.

Petković je za iduće dvije utakmice pozvao sljedeće igrače:

Golmani: Dragoslav Jevrić (Vitese), Oliver Kovačević, (Železnik) Obrambeni igrači: Ivica Dragutinović (Standard Liege), Goran Gavrančić (Dinamo Kiev), Mladen Krstajić (Shalke), Milan Dudić (Crvena zvezda), Milivoje Vitakić (Lille), Nemanja Vidić (Spartak Moskva), Milivoje Ćirković (Partizan), Nenad Đorđević (Partizan).

Sredina terena: Dajan Stanković (Inter), Zvonimir Vukić (Šahtjor), Miloš Marić (Olimpiacos), Igor Dulaj (Šahtjor), Nenad Brdović (Partizan), Ognjen Koroman (Krila Sovjetov).

Napadači: Savo Milošević (Osasuna), Danijel Ljuboja (Paris Saint Germaine), Marko Pantelić (Crvena zvezda).

Prema riječima Petkovića, napadač Chelsea Mateja Kežman je izostavljen jer se jučer ozlijedio na treningu, a zbog ozljede protiv Bosne i Hercegovine i San Marina neće moći igrati ni Dragan Mladenović, Nenad Jestrović i Dušan Petković, dok je sudjelovanje Vidića pod znakom pitanja.

"Deficitarni smo u napadačkoj formaciji jer smo Danka Lazovića dali na posudbu mladoj reprezentaciji. Pantelić je u posljednje vrijeme u vrlo dobroj, zbog čega sam pozvao kao trećeg napadača", rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Petković.

Petković i njegov asistent Goran Stevanović kažu da dobro poznaju reprezentaciju Bosne i Hercegovine, ali se plaše nepovoljne atmosfere koja je zbog zabrane igranja u Zenici stvorena u glavnom gradu BiH. "BiH je skup odličnih pojedinaca. Perjanice su Barbarez, Salihamidžić, Bolić i Baljić, ali imamo i mi prostora da se dokažemo", smatraju stručnjaci SCG-a.

Izbornik SCG-a je podsjetio da je u protekle dvije godine reprezentacija BiH puno napredovala. "Očigledan je veliki napredak u igri reprezentacije BiH. Imaju odličnu ekipu i još bolje pojedince. Ipak, nismo ni mi bez aduta za ovu utakmicu i mislim da možemo ostvariti dobar rezultat u Sarajevu", smatra Petković.

"BiH ima odlične karakteristike. Njezini igrači se bore svih 90 minuta. Udarna snaga su im igrači po bokovima, gdje imaju opasne tandeme", kaže Petkovićev prvi pomoćnik Stevanović.

Okupljanje reprezentacije SCG-a zakazano je za sutra. Prvi trening će se održati u Partizanovom sportskom centru Zemunelo, a tokom večeri reprezentacija se seli u Palić gdje će boraviti do polaska na put u Sarajevo.