Plivanje
0

Pet svjetskih rekorda u Rimu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Drugog dana takmičenja na Svjetskom prvenstvu u plivanju, koje se održava u Rimu, palo je novih pet svjetskih rekorda.

Australac Brenton Rickard osvojio je naslov svjetskog prvaka u disciplini 100 metara prsno. Rickard je stigao do zlata zahvaljujući tome što je u finalu plivao novi svjetski rekord, koji sada iznosi 58,58 sekundi. Rickard je popravio dosadašnji svjetski rekord Japanca Kosukea Kitajime postavljen na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Pekingu za 33 stotinke.

Srebrno odličje osvojio je Francuz Hugues Duboscq sa samo šest stotinki zaostatka (58,64) i drugim rezultatom svih vremena, a bronzano Južnoafrikanac Cameron van der Burgh s vremenom 58,95.

Drugi svjetski rekord ostvarila je Šveđanka Sarah Sjostrom, koja će za tri sedmice napuniti tek 16 godina, u disciplini 100 m leptir. Sjostrom je u finalu plivala 56,06 sekundi čime je za 38 stotinki popravila vlastiti svjetski rekord koji je plivala samo dan prije u polufinalu.

Srebrno odličje osvojila je Australka Jessicah Schipper s rezultatom 56,23 što je drugi najbolji rezultat svih vremena, a bronzano Kineskinja Liuyang Jiao s rezultatom 56,86.

Amerikanka Ariana Kukors osvojila je naslov svjetske prvakinje na 200 mješovito, a u finalu je otplivala novi svjetski rekord od 2:06,15 minuta što je za 88 stotinki brže od rekorda kojega je postavila u jučerašnjem polufinalu.

Srebrnu medalju osvojila je bivša svjetska rekorderka Australka Stephanie Rice (2:07,03), a brončanu Mađarica Katinka Hosszu (2:07,46).

Još dva svjetska rekorda pala su u polufinalnim utrkama. Novi svjetski rekord ostvarila je Amerikanka Rebecca Soni u polufinalu na 100 m prsno. Soni je zadanu dionicu svladala za 1:04,84 minute čime je za 25 stotinki popravila tri godine stari rekord Australke Leisel Jones.

Ruskinja Anastazija Zujeva postavila je novi svjetski rekord u polufinalu na 100 leđno. Zujeva je isplivala vrijeme od 58,48 sekundi što je za 29 stotinki brže od dosadašnjeg rekorda Kirsty Coventry iz Zimbabvea postavljenog na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Pekingu.