sport
0

Peking iz saobraćaja povlači tri miliona vozila

FENA
Pekinške gradske vlasti ovog vikenda počinju primjenjivati zabranu masovne upotrebe automobila, drastičan plan kojem je cilj smanjiti onečišćenje zraka u glavnom kineskom gradu koji će za tri sedmice biti domaćinom ljetne olimpijade.

Polovica od 3,3 miliona vozila bit će povučena s cesta, brojne tvornice-zagađivači zatvorene, a kemijska postrojenja i elektrane moraju smanjiti ispuštanje plinova za 30 posto.

Istodobno, u subotu će se otvoriti tri nove linije podzemne željeznice koje će preuzeti značajan dio putnika nakon zabrane prometovanja automobila.

Za olimpijadu kojoj je cilj pokazati rastuću snagu Kine u 21. stoljeću nema većeg izazova od osiguravanja čistog zraka za 10.500 najboljih sportaša na svijetu.

Izvanredna borilišta i 40 milijardi dolara uloženih u infrastrukturu ne mogu skriti veliko zagađenje zraka u Pekingu. Studija Svjetske banke pokazala je da se u Kini nalazi 16 od 20 najzagađenijih gradova na svijetu, a tri četvrtine vode nije upotrebljiva za piće ili za ribolov.

Generalni sekretar Međunarodnog olimpijskog komiteta nekoliko puta je upozorio da će takmičenja na otvorenom, koja traju duže od jednog sata, biti odgođena ako kvaliteta zraka ne bude na zadovoljavajućoj razini.

Nove linije prometne željeznice, od zračne luke do olimpijskog sela, povećat će broj gradskih pravaca na osam, a doseg za 40 posto na ukupno 200 kilometara, prenosi novinska agencija Xinhua.