Zahvaljujući angažmanu Engleza
0

Paraolimpijci SDI Bosna otputovali u Leeds na pripreme

Piše: J. H.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Članovi Sportskog društva invalida Bosna su danas otputovali u Leeds na dvomjesečne pripreme za Paraolimpijske igre koje će se ovog ljeta održati u Londonu.

Zahvaljujući Vicu Fergusonu, 48-godišnjem Britancu koji je bio pripadnik mirovnih snaga u BiH, sedam članova SDI Bosna je danas otputovalo za Manchester. Nažalost, ni ovaj put nadležne institucije nisu ništa učinile da ovi hrabri ljudi, osvajači mnogobrojnih medalja, dobiju status i tretman koji zaslužuju. Ali, kako kažu, njihov olimpijski san se već ostvario.

"Nakon dva mjeseca borbe, odricanja i mukotrpnog rada, Vic Ferguson je uspio u svojoj namjeri da nam osigura kvalitetne pripreme za Paraolimpijske igre. U Leedsu ćemo biti do kraja marta", kaže Edib Rahmanović, predsjednik SDI Bosna.

U tom engleskom gradu će boraviti u luksuznom hotelu Chambers i trenirati sa profesionalnom i novom opremom, što nije slučaj kada treniraju u Sarajevu gdje je njihova oprema dotrajala. Hurmija Mujić, jedna od paraolimpijki, se veseli ponovnom susretu sa Vicom, kojeg je prvi put srela 1995. godine u bolnici Koševo.

"Nakon što sam vidio u kakvom je stanju oprema sa kojom su atletičari prisiljeni raditi, odlučio sam još jednom pokušati pomoći ljudima iz Sarajeva, pogotovo mojoj bosanskoj princezi Hurmiji", kaže Vic.

Bacač kugle Dževad Pandžić također putuje u Leeds i zahvalan je Vicu koji je potrošio svoje vrijeme, svoj novac i živce kako bi on i članovi SDI Bosna doputovali u Englesku.

"Samo avionske karte za nas su koštale oko 6.000 KM, a gdje je hrana, smještaj u hotelu, treninzi...", dodaje Edib.

Ne preostaje nam ništa nego da članovima SDI Bosna poželimo uspjeh i da ne bude povreda koje bi ih spriječile u osvajanju medalja kojih u vitrinama ovog kluba ne manjka.