sport
39

Paraolimpijac želi nadmetanje sa tjelesno zdravim sportistima na Olimpijadi u Riju

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Markus Rehm (28), paraolimpijski pobjednik u skoku u dalj vjeruje kako će naučna studija kojoj je podvrgnut dokazati da se on može takmičiti sa tjelesno zdravim sportistima.

Rehm će moći na ljeto učestvovati na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru ukoliko bude utvrđeno da nema "nefer prednost nad tjelesno sposobnim sportistima zbog korištenja svoje proteze".

Rehm je prošle godine uputio zahtjev Međunarodnoj atletskoj federaciji (IAAF) nakon što je na prošlogodišnjem Svjetskom atletskom prvenstvu za osobe s invaliditetom slavio u skoku u dalj s ostvarenih 8,40 metara, što je rezultat s kojim bi osvojio srebro na svjetskom prvenstvu za tjelesno zdrave.

IAAF je prethodno pooštrio pravila o upotrebi proteza koje moraju proći strogu provjeru prije nego što se mogu koristiti na natjecanjima za tjelesno zdrave.Iste godine, Rehm je od njemačkog atletskog saveza tražio učešće na Evropsko atletsko prvenstvo u Zurichu što su oni odbili uz obrazloženje kako mu proteza "daje prednost zbog boljeg odraza".

Studiju nad Rehmom sprovest će njemački Sportski univerzitet u Kelnu u saradnji sa Nacionalnim institutom za naprednu industriju, nauku i tehnologiju iz Tokija i Univerzitetom Colorado.

Rezultati studije bit će objavljeni krajem juna. Svojevremeno je nadmetanje sa tjelesno zdravim sportistima tražio i južnoafrički paraolimpijac Oscar Pistorius. Nastup mu je na kraju dopušten pa je na takmičenju u Daeguu 2011. godine kao član južnoafričke štafete osvojio drugo mjesto.