Viijeće Evrope
0

PACE raspravlja o etici u sportu i borbi protiv namještanja mečeva

FENA
Usvajanje izvještaja o dobrom upravljanju i etici u sportu, uključujući brojne preporuke koje se tiču nedavnih dešavanja vezanih za vladajuću svjetsku nogometnu organizaciju (FIFA), bit će u središtu sastanka Komiteta za kulturu, nauku, obrazovanje i medije Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE) u utorak 6. marta, saopćeno je u petak iz Vijeća Evrope.

Thomas Hildbrand, švicarski tužilac iz kantona Zug koji se bavi slučajem propasti sportskog promotera ISL - u sudskom procesu koji se bavi navodima o davanju mita zvaničnicima FIFA-e u zamjenu za televizijska prava - također će razmijeniti mišljenja s komitetom na sjednici iza zatvorenih vrata, navodi se u saopćenju.

Izvještaj francuskog poslanika Françoisa Rochebloinea djelimično je zasnovan na javnom saslušanju u decembru kojem su prisustvovali predstavnici olimpijskih, međunarodnih i nacionalnih sportskih tijela, kao i na dokazima koje je pružio novinar koji je istraživao navode o korupciji unutar FIFA-e.

Drugi izvještaj o potrebi borbe protiv namještanja mečeva poslanice iz Luksemburga Anne Brasseur trebao bi biti usvojen istog dana. Učesnicima na ranijem javnom saslušanju poručeno je da su namještanja mečeva dostigla alarmantan nivo, posebno zahvaljujući porastu internetskog klađenja.

Međunarodni olimpijski komitet i sportski savezi izrazili su spremnost da sarađuju s Vijećem Evrope na tom polju, saopćeno je iz Vijeća Evrope.