sport
6

Ozbiljna zabrinutost za budućnost sporta u BiH, teži se ka zakonskim promjenama

Klix.ba
Foto: NS BiH
Foto: NS BiH
Konferencija "Finansijski i organizacioni problemi sportskih klubova – kako spriječiti gašenje sporta u BiH" u organizaciji Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine održana je jučer u hotelu "Terme" na Ilidži, saopćeno je na stranici NS BIH.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici klubova BH Telecom Premijer lige BiH, Olimpijskog komiteta BiH, Nogometnog saveza Federacije BiH, Fudbalskog saveza Republike Srpske, Rukometnog saveza, Sindikata profesionalnih fudbalera i KK Bosna. Od predstavnika državnih i entitetskih institucija vlasti koji su bili pozvani, na konferenciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva pravde FBiH, kao i Ministarstva kulture i sporta FBiH.

U uvodnom obraćanju prisutne su pozdravili predsjednik NS BiH Elvedin Begić i generalni sekretar Jasmin Baković. Begić je između ostalog istakao da konferencija predstavlja korak naprijed u saradnji sportskih struktura i predstavnika vlasti, te izrazio nadu da će ideje iznesene dati doprinos rješavanju problema sa kojim se sportski klubovi susreću.

Siniša Kisić, potpredsjednik Olimpijskog komiteta BiH, pozdravio je ideju NS BiH da se organizuje ovakva konferencija i očekuje da se saradnja između sportskih klubova i državnih vlasti podigne na veći nivo s ciljem spašavanja sportskih kolektiva u našoj državi.

Predsjednik Pravnog komiteta NS BiH Enes Hašić je imao izlaganje o temi "Pravni status nogometnih klubova, sa posebnim osvrtom na statusno, radno i poresko zakonodavstvo", istakavši da su osnovni ciljevi i ideje današnjeg sastanka da se sagledaju problemi sportskih klubova i kako strukture vlasti kroz zakonske regulative mogu pomoći očuvanju klubova. S tim u vezi profesor Hašić je govorio o organizaciji sportskih klubova u uporednom pravu, radnopravnom statusu sportista, pravnom statusu fudbalera prema propisima FIFA-e, te o problemima rada sportskih organizacija sa aspekta poreske politike.

Predstavnik FK Željezničar Amar Bajramović je prezentovao "Analizu poreznih propisa Federacije BiH i Republike Srpske", gdje se osvrnuo na ugovore igrača profesionalaca i amatera, poreski tretman fudbalera profesionalaca, ulaganje u sport, kao i na neadekvatnu infrastrukturu u klubovima.

Iskustva iz Hrvatske prenio je Ivan Zelić koji je izložio prezentaciju o temi "Poslovanje fizičkih osoba u sustavu sporta u Republici Hrvatskoj". Zelić je u svom izlaganju govorio o pravnom okviru i obveznim doprinosima, oporezivanju primanja sportista profesionalaca i amatera, oporezivanju sportskih stipendija, nagrada za sportska ostvarenja, primanja sportskih sudija i delegata, kao i o oporezivanju primanja sportskih trenera. Analizirao je Zelić i oganizaciju klubova u Hrvatskoj od kojih je većina iz udruženja građana transformisana u dioničarska društva.

Nakon izlaganja vođena je konstruktivna diskusija učesnika konferencije koji su razmijenili mišljenja i iskustva, uz žaljenje što se veći dio pozvanih predstavnika državnih i entitetskih institucija nije odazvao i prisustvovao današnjem sastanku.

Generalni sekretar NS BiH Jasmin Baković je na završetku konferencije rekao: "Savez je i inicirao ovaj sastanak kao prvi korak ka rješavanju problema u sportu u našoj zemlji. Možemo biti zadovoljni jer je pokrenut dijalog i što se razgovaralo o problemima koji opterećuju naše sportske klubove. Promocija države putem sporta je nešto o čemu moramo voditi računa."

Na konferenciji je zaključeno sljedeće:

  • Učesnici konferencije su izrazili zabrinutost zbog stanja u sportu u Bosni i Hercegovini, te da ukoliko izostane podrška države može doći do gašenja sportskih kolektiva i do ozbiljne krize.
  • Svi sportski kolektivi su opredijeljeni da u cijelosti provode i poštuju zakonske propise svih nivoa vlasti, ali u cilju olakšanja poslovanja sportskih kolektiva potrebno je pristupiti aktivnostima na izmjenama i dopunama zakonskih propisa koji regulišu oblasti sporta i status sportskih klubova.U tom smislu prioritetne izmjene i dopune pomenutih propisa bi bile one koje se odnose na finansijsko poslovanje i organizaciju sportskih klubova.
  • Naglašena je potreba za fiskalnim rasterećenjem sportskih klubova, kao i stimulisanjem ulaganja u sport.
  • Nosioci aktivnosti na svim ovim izmjenama i dopunama propisa su nadležne državne i entitetske institucije, a učesnici konferencije iz reda sportskih organizacija su spremni da daju puni doprinos u obliku inicijativa i konkretnih prijedloga.
  • U tom smislu se predlaže da postojeća radna grupa imenovana na ranijem sastanku predstavnka NS BiH i klubova BHT PL bude proširena predstavnicima Olimpijskog komiteta. Ova radna grupa bi najkasnije do kraja januara trebalo da inicira promjene zakonskih rješenja, te da kontaktira predstavnike nadležnih ministarstava.