sport
0

Otvoreni međunarodni sajam sporta i simpozij novih tehnoligija u sportu

FENA
U Kulturno sportskom centru Skenderija danas su svečano otvoreni 33. međunarodni sajam sporta i 2. međunarodni simpozij novih tehnologa u sportu - NTS 2007.

Manifestacije je otvorio premijer Kantona Sarajevo Samir Silajdžić, koji je pozdravio projekte organizatora - Centra Skenderija i Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu.

"Organizatori ovih manifestacija pokazali su da prate svjetske trendove i da istovremeno brinu o potrebama našeg društva. Ovaj put su prepoznali istinsku potrebu da na jednom mjestu okupe sve subjekte vezane za sportski život, kako bi, između ostalog, dali svoj doprinos napretku ove zemlje i za svaku zemlju veoma bitne djelatnosti. Znamo da BiH mora raditi na svom svjetskom imidžu koji je istinski narušen slikama iz prethodnog rata, ali upravo sport predstavlja veliku mogućnost da se predstavimo u boljem svjetlu", kazao je premijer Silajdžić.

Na sajmu sporta, koji će trajati do 16. aprila, predstavljeni su novi proizvodi i usluge 60 renomiranih proizvođača sportske opreme i rekvizita. Svoje štandove u Skenderiji imaju 10 bh. sportskih saveza i više od 40 sportskih škola, klubova i udruženja, koji će prezentirati svoje projekte.

Sajam ima za cilj unapređenje i razvoj sporta, omasovljavanje sportskih klubova, škola, udruženja, društava te prezentacija sportske literature, časopisa i sportskih emisija.

Na 2. međunarodnom simpoziju novih tehnologija u sportu na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, biće održano niz predavanja, istraživačkih i studentskih prezentacija iz raznih oblasti sporta s fokusom na sportsku medicinu, sportski menadžment, trening, edukaciju, cjeloživotno učenje, kao i ostalih istraživanja u sportu.

Predavači na simpoziju, koji je se završava 15. aprila, biće eminentni stručnjaci iz oblasti sporta iz Izraela, Njemačke, Slovenije i BiH.