Vancouver
0

Otvorene XXI Zimske olimpijske igre

Sarajevo-x.com
Uz tugu zbog smrti gruzijskog sankaša Nodara Kumaritashvilia, koji je poginuo tokom treninga u Vancouveru su noćas, tokom spektakularne ceremonije na stadionu BC Place otvorene XXI Zimske olimpijske igre. Vjerovatno loša energija zbog smrti Gruzijca pratila je i ceremoniju otvaranja, tokom koje se jedan od dijelova scenografije nije uspio podići sa poda, tako da nositeljica olimpijskog plamena, brza klizačica Catriona LeMay Doan, nije mogla ikoristiti svoju baklju.

Ceremonija je, uprkos sveprisutnom glamuru, bila posvećena Kumartashviliu uz odavanje minute šutnje, a sedam preostalih članova gruzijskog tima je nosilo crne trake na rukama, dok je publika ustala da mu oda počast jednim velikim aplauzom, javlja AP.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Jacques Rogue i glavni organizator igara u Vancouveru John Furlog, pozvali su sportiste da se takmiče u čast Kumaritashvilia.

Više od 60.000 ljudi je došlo na ekstravagntnu ceremoniju, prvu koja koja je ikada održana u zatvorenom prostoru. Najviše ovacija dobio je kanadski tim sportista koji je na stadion ušao posljenji u paradi nacija.

Vrhunac je bio paljenje olimpijskog plamena koje su izvršili četiri kanadska sportska heroja - velikan hokeja Wayne Gretzky, skijašica Nancy Greene, košarkaš All-Stara Steve Nash i klizačica Le May Doan

Drugi veći plamen zapaljen je duž velikog bulevara u centru Vancouvera, kako bi se ovom kanadskom gradu dao jedan vanjski vidljivi simbol da su olimpijske igre uistinu započele.

Na početku olimpijade, za prvi vikend, najavljena je kiša iako će se temperature popeti i do 10 stepeni Celzijusa, što je mnoge navelo da ovo nazovu i Proljetnom olimpijadom.

Oko 2.500 atletičara iz 82 zemlje, što je rekordan broj, učestvuje na igrama boreći se za medalje na 86 natjecanja.

Učesnici Olimpijade po prvi put su Kajmanski otoci, Kolumbija, Gana, Crna Gora, Pakistan, Peru i Srbija.

Favoriti ovogodišnjih igara su Njemačka i SAD, koji su završili na prvom i drugom mjestu prije četiri godine u Torinu, dok se i Kanada nada da će završiti svoj nastup sa top medaljama.

Kulturni dio ceremonije činili su neki od najboljih kanadskih pjevača poput Bryana Adamsa, Nelly Furtado, sarah McLahlan i K.D.Lang.

Najmlađi učesnik 21. Zimskih olimpijskih igara u Vancouveru biće 15-godišnji Australijanac Scott James koji se takmiči u disciplini halfpipe, a najstariji je 51-godišnji Meksikanac Ubertus Oenloe - takmičar u alpskim disciplinama.

U svečanom defileu zastavu Bosne i Hercegovine nosila je naša najbolja alpska skijašica Žana Novaković. Boje naše zemlje na ZOI brani pet takmičara u tri sporta - alpskom skijanju, skijaškom trčanju i biatlonu.