Stephen Hawking imao glavnu ulogu
1

VIDEO / Otvorene Paraolimpijske igre u Londonu

Klix.ba
Detalj sa ceremonije otvaranja (Foto: AFP)
Detalj sa ceremonije otvaranja (Foto: AFP)
Na Olimpijskom stadionu u Londonu su sinoć pred 60.000 ljudi svečano i uz Veliki prasak otvorene Paraolimpijske igre. Tema ceremonije otvorenja je bila "Prosvjetljenje“, a u jednoj od glavnih rola pojavio se i poznati fizičar Stephen Hawking. Igre je otvorila kraljica Elizabeta II.

Na taj je način London pozdravio više od 4200 sportista iz 160 zemalja. A, ko bi ih bolje mogao pozdraviti nego Hawking, koji je pokazao da tjelesni invaliditet ne ograničava ljudski potencijal.

"Paraolimpijske igre transformišu našu percepciju svijeta. Mi smo svi različiti, ali dijelimo isti ljudski duh. Važna je naša sposobnost da kreiramo i bez obzira na to koliko je život težak, uvijek nešto možemo učiniti ", rekao je Hawking, kojeg je motorička neuronska bolest prikovala za invalidska kolica.

U programu koji je upriličen kao putovanje kroz "more ideja“, osim hendikepiranih osoba učestvovalo je i 3250 volontera. Organizator Igara u Londonu Sebastian Coe je istakao kako sport na najbolji način govori šta sve i koliko možemo, te da možemo razbiti sve barijere. Očekuje se da Igre u Londonu, koje će potrajati do 9. septembra, budu najgledanije paraolimpijske igre ikada, sa 2,5 miliona prodatih ulaznica, prenijele su agencije.

Našu zemlju će u Londonu predstavljati reprezentacija u sjedećoj odbojci te atletičarka Sanela Redžić, atletičarka sa ostvarenom paraolimpijskom A-normom u bacanju kugle.