sport
0

Otvorene Olimpijske igre u Pekingu

FENA
U Pekingu su danas otvorene 29. ljetne olimpijske igre.

Svečanost je održana na stadionu "Ptičje gnijezdo" uz dosad neviđen scenski spektakl. Kinezi su se potrudili da u četiri sata programa pokažu razne izume kojima su obogatili svijet, između ostalog papir, pisaću mašinu, barut, kompas, kormilo i svilu.

Po tradiciji, u svečanom defileu zemalja prvi su izašli sportaši Grčke, države iz koje je potekla olimpijska ideja, a za njom reprezentacije 202 zemlje poredane po kineskom pismu. Zastavu Bosne i Hercegovine na defileu je nosio džudist Amel Mekić.

Po olimpijskom protokolu posljednji su izašli sportaši zemlje domaćina, Kinezi, koji na ovim Igrama imaju najbrojniju delegaciju.

Nakon defilea spotraša i govora predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Jacquesa Roggea, Igre je otvorio predsjednik Kine Hu Jintao, a olimpijski plamen upalio bivši kineski gimnastičar, osvajač tri zlatne medalje, Li Ning.

Na Igrama u Pekingu nastupaju rekordne 204 zemlje čije će boje zastupati 10.500 sportaša koji će se takmičiti u 28 sportova i 302 sportske discipline. Njihove nastupe pratit će 20.000 akreditiranih novinara i fotoreportera.

Natjecanja će se održati na 31 borilištu u sedam kineskih gradova.

Od bh. sportaša prvi na borilište izaći će Nedžad Fazlija, 10. augusta. Četiri dana kasnije takmičit će se Nedim Nišić i Amel Mekić, 15. augusta Hamza Alić, a 17. augusta Lucija Kimani.

Na tribinama stadiona "Ptičje gnijezdo" ceremoniju otvaranja Igara pratilo je 88 svjetskih državnika, a među njima i predsjedavaći Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.