Krivi neiskustvo
0

Otac preminulog gruzijskog sankaša ljut na izvještaj mrtvozornika

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Otac gruzijskog sankaša Nodara Kumaritašvilija, koji je preminuo od posljedica teškog stradavanja na treningu uoči otvorenja Zimskih olimpijskih igara u Vancouveru, ljut je na službeni izvještaj mrtvozornika u tom slučaju.

Mrtvozornik je, naime, u izvještaju konstatirao da je nedostatak iskustva mladog, 21-godišnjeg gruzijskog sankaša odigrao presudnu ulogu u njegovoj pogibiji. David Kumaritašvili, otac preminulog sankaša, s gnušanjem je u utorak odbacio takav izvještaj kao neprimjeren.

"Da je moj sin bio tako neiskusan, ne bi se ni kvalificirao na Zimske olimpijske igre. Nijedna greška sportiste ne bi smjela uzrokovati njegovu smrt", rekao je nesretni otac.

Podsjetimo, Nodar Kumaritašvili je, pripremajući se za svoje prve Igre, izgubio kontrolu nad sankama pri brzini oko oko 140 km/h, izletio je sa staze i udario u nezaštićenu metalnu ogradu blizu ciljne ravnine sankaškog centra u Whistleru. Pomoć mu je ukazana odmah na licu mjesta. Uz masažu srca dato mu je umjetno disanje. Oživljavanjem se krenulo ni minutu nakon njegova udarca u ogradu, a helikopterom je ubrzo prebačen i u traumatološki centar u Whistleru. Nažalost, mladi i gruzijski sankaš ubrzo nakon toga je preminuo, ljekari ga nisu mogli spasiti.

Istražni sudija Tom Pawlowski u svom je izvještaju u ponedjeljak naveo da je "relativno neiskustvo mladog sankaša uvjetovalo incident sa smrtnom posljedicom".

Gruzijski ministar sporta Georgi Nacvlišvili također je odbio prihvatiti tako sročeni izvještaj mrtvozornika. Za incident je okrivio organizatore, kazavši da je staza bila nesigurna.