sport
28

Otac poznate atletičarke za Klix.ba: Blanka je znala trenirati osam puta dnevno

Piše: Edin Isanović
Joško Vlašić, otac i trener svjetski poznate hrvatske atletičarke Blanke Vlašić, jedan je od učesnika trećeg simpozija Simposar, koji se od 23. do 26. oktobra održava u Sarajevu u organizaciji Sabahudina Topalbećirevića.
Joško Vlašić (Foto: Pixsell)
Joško Vlašić (Foto: Pixsell)
Vlašić, peterostruki prvak Jugoslavije u desetoboju od 1979. do 1983. godine, u petak će govoriti na temu "Kako stvoriti šampiona".

Koliko je zauzet obavezama najbolje pokazuje podatak da će u noći sa četvrtka na petak u četiri sata ujutro biti poslano vozilo po Vlašića u Split. Oko podne bi trebao biti u glavnom gradu BiH. Nakon kraćeg odmora održat će predavanje u hotelu Evropa u petak u 18 sati i bit će otvoreno za sve zainteresovane. Već u subotu rano ujutro vraća se u grad podno Marjana.

U razgovoru za Klix.na Joško kaže kako se raduje dolasku u Sarajevo.

"Uvijek se lijepo navraćati u grad na Miljacki. Bio sam mnogo puta do sada, a posljednji put sam boravio zbog nogometa kada je sin učestvovao na nekom turniru. Zanimljivo, supruga će doći u glavni grad BiH dan kasnije sa školom, ali se ja zbog obaveza moram vratiti u Split. Ono što je organizatore zanimalo je ono nešto što se događa, što je praksa za stvaranje vrhunskog sportiste. Iza mene su mnoge godine rade, a i sam sam svojevremeno bio sportista. Nakon toga završio sam fakultet i posvetio se trenerskom poslu. Imao sam puno izazova za pojedine sportaše i kolektive. Nekako, najzanimljivije je put od djetinjstva do stvaranja vrhunskih rezultata sa Blankom", kazao je Vlašić za Klix.ba.

Dodaje kako je organizatorima interesantan taj put do vrha.

"Sve zanima dio tog trnovitog puta. S druge strane, govorimo o atletici kao kraljici sportova i zasita nije lako uspjeti u taoj konkurenciji. Recimo, prije 12 godina krenuo sam u izazov sa svojim sinom koji igra za Hajduk i reprezentativac je Hrvatske do 19 godina. Drži rekord kao najmlađi igrač koji je postigao gol za prvi tim. To je za mene veliki projekat u budućnosti. Jasno je da sve što smo do sada napravili nije zanemarljivo. Ali ne mogu govoriti niti da smo uspjeli, to će se tek vidjeti. Ali je kod Blanke uspjeh već evidentan. Zanimat će organizatore šta se tu sve dešavalo i koje su krucijalne stvari koje su iznjedrile sjajan rezultat. U tom smislu spreman sam da podijelim neka iskustva, da ljudima sa nekom rečenicom otvorim njihove inspiracije. Jednostavno, niko ne može kazati gdje su vaše granice, samo vi to možete osjetiti. Uostalom, do vrha planine može se stići sa više strana", naglašava naš sagovornik.

Na kraju je otkrio detalje Blankinih treninga u vrijeme kada se, kako kaže, kretala "prema vrhu planine".

"Kada je Blanka intenzivno trenirala i kada sam trebao sve uokviriti, realizirao bih i osam treninga dnevno. Ustajao bih u 4:30 sati i radio do kasno navečer. Danas je manje treninga, ali je stvar kompleksna. Ima još puno posla, mora se unapređivati sistem. Svaki period zahtijeva nove programe, nove sprave, mehanizme mjerenja... Sve to iziskuje puno truda", zaključio je Vlašić.