Plivač sretan što je živ
2

Oslijepio u Afganistanu, a sada osvaja medalje u Londonu

Klix.ba
Bradley Snyder
Bradley Snyder
Slijepi američki plivač Bradley Snyder je opisao svoje putovanje od bojišta u Afganistanu do onih sportskih na Paraolimpijskim igrama u Londonu. Kako kaže, sretan je što je živ i što može nastupati za svoju zemlju.

Bivši poručnik američke mornarice, koji je osvojio zlato i srebro u kategoriji slobodni stil S11 za slijepe i slabovidne osobe na Paraolimpijadi u Londonu, je rekao da mu je sport pomogao da se nakon povrede vrati u život.

"Nisam zakopan na groblju. Takmičim se u Londonu. Još uvijek sam tu, za razliku od mnogih mojih prijatelja koji se nisu vratili", kazao je Snyder.

Tačno prije godinu dana, Snyder je bio na drugom kraju svijetu, gdje je radio kao specijalista za uklanjanje eksplozivnih naprava sa Navy SEAL-ovima, elitnom postrojbom američke mornarice. Tada mu je jedna bomba eksplodirala u lice.

"Sjećam se zvuka eksplozije. Vidio sam na lijevo oko. Pogledao sam prema dolje i vidio da imam obje ruke i noge. Bio sam u velikom šoku i bilo me strah, ali sam bio i optimističan jer sam vidio da sam manje-više u jednom komadu", kazao je Snyder.

Kako kaže, bilo mu je jako teško naviknuti se na činjenicu da se ne može brinuti sam o sebi. Ipak, najgore mu je kada sanja da može da vidi.

"Budim se u mraku. Pomirio sam se s tim. Ipak, neka jutra su teža od ostalih", dodao je Snyder.

U junu ove godine Snyder je osvojio svih pet utrka na američkim paraolimpijskim kvalifikacijama, a postavio je i svjetski rekord za slijepe i slabovidne sportiste na 100 i 400 metara slobodnim stilom.

"Jedan od najgorih aspekata moje povrede nije sama fizička povreda, nego činjenica da sam sada na marginama. Bio sam u timu koji je radio operacije u Afganistanu, a onda nakon nekoliko trenutaka sam ostavljen po strani", rekao je Snyder.