sport
0

Organizovan 5. Sarajevo Olimpija polumaraton

Sarajevo-x.com
Nevladina organizacija “Marathon” Sarajevo će i ove godine organizovati najmasovniju sportsku manifestaciju međunarodnog karktera u BiH. 5. Sarajevo Olimpija polumaraton. Ova utrka od 21,1 km koja će voditi kroz najljepše dijelove grada Sarajeva će se održati 18. septembra 2011. sa početkom u devet sati ispred BBI centra.

Sa preko 400 učesnika iz 25 zemalja, utrka je organizovana povodom "Međunarodnog dana bez automobila", te doprinosi jačanju svijesti o ovom važnom ekološkom aspektu.

Sportske manifestacije poput ove su višedecenijska praksa u svim modernim zemljama, te okupljaju i do 30.000 trkača, odnosno oko 60.000 posjetilaca za samo jedan vikend, što čini ovakve projekte iznimno efikasnim sredstvom za poboljšanje imidža i ekonomskog razvoja.

Utrka je humanitarnog karaktera jer će ostvareni prihod biti doniran udruženju "Centar za kreativno odrastanje", koje finansira školovanje djece koja žive u ekstremno teškim uslovima širom BiH.

Važan element tokom ove manifestacije će biti i borba sportom protiv dijabetesa kao I promocija zdravog i aktivnog života naših sugrađana koji će sve informacije o prevenciji dijabetesa moći dobiti u zoni starta/cilja na dan utrke.

Utrka će proći kroz slijedeće dijelove grada gdje će saobraćaj biti parcijalno obustavljen u Nedelju 18.09 od 8 do 12 sati: BBI Centar - Alipašina ulica - Stadion Koševo - Vilsonovo Šetalište - Obala Kulina bana - Aleja ambasadora (Bentbaša) - Sebilj - Vječna Vatra - BBI Centar.

Generalni sponzori projekta su Coca Cola Hellenic BiH i Grad Sarajevo.

Podršku pružaju i slijedeći partneri: Posao.ba, NATO, Toyota, Novo Nordisk, Ecoton, Hotel Bristol, Općina Centar, Kantonalno Ministarstvo kulture i sporta, GumaPro, BBI Centar, Fitness centar Star sport, SGSB, EUFOR, Srednja elektrotehnička škola Sarajevo I MDGF YERP.

Učesnici broj mogu podići u Fitness centru Star Sport BBI, od 9 do 20 sati.

Po uzoru na najbolje svjetske prakse, svi koji završe utrku će dobiti medalju, majicu i specijalni poklon generalnog sponzora.

Cijena startnine je najniža u Evropi za jedan polumaraton i iznosi 10 eura ili 20 KM.

Više informacija na web stranici NVO “Marathon” Sarajevo www.sarajevomarathon.ba.