"Ljepota i raznolikost Rusije"
0

Organizatori ZOI-ja u Sočiju predstavili futurističku baklju

Totalsport
Organizatori Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine predstavili su futurističku baklju, koja se temelji na kontrastima najvećih svjetskih zemlji i kombinaciji ruskog folklora.

"Olimpijska baklja je jedan od ključnih simbola igara. U našem slučaju, simbolizira ljepotu i raznolikost Rusije", istaknuo je šef Organizacijskog odbora Igara Dımitrij Černišenko na novinskoj konferenciji u Moskvi, koja je pobudila veliko zanimanje.

Putovanje baklje počet će 7. oktobra iz grčkog drevnog grada Olimpije i bit će najduže u historiji Zimskih olimpijskih igara. Baklja će prijeći put od čak 65.000 kilometara! Na tom putovanju posjetit će Elbrus, najviše kavkaski i evropski vrh (5.642 m), Bajkalsko jezero i Sjeverni pol.

"Nadamo se da bi čak mogla otići i u svemir", dodao je Černišenko.

Baklja je crvene i srebrne boje. Crvena je tradicionalna boja ruskog sporta, a srebrna je najpopularnija boja u povijesti olimpijske baklje, istaknuli su organizatori.

Baklju, koja je teška gotovo 1.8 kg, nosit će 14.000 osoba kroz 2.900 gradova i sela diljem svake od 83 regija Rusije.

"Naša baklja je zaista umjetničko djelo. Ona kombinira takve nespojive stvari kao što su hladni metal i vatra, što je vrlo simbolično, jer će se po prvi puta u historiji Zimske olimpijske igre održati u suptropskom gradu. U Sočiju možete uživati u toplom južnom moru, kao i u visokim, snijegom prekrivenim planinama", zaključio je Černišenko, ističući prednosti ruskog crnomorskog resorta.