sport
0

"Open Fun Football Schools" najbolji sportski projekat u svijetu

FENA
Projekat "Open Fun Football Schools" proglašen je za najbolji sportski projekat u svijetu u 2009. godini u izboru organizacije "Beyond Sport".

Menadžeru projekta Andersu Levinsenu nagradu je uručio predsjednik organizacije "Beyond Sport" Tony Blair.

Projekat "Open Fun Football Schools" organizirala je danska nevladina organizacija Cross Cultures Project Association, u saradnji s Norveškim nogometnim savezom, a u BiH u saradnji s NSBiH te resornim ministarstvima koja osiguravaju lokalni dio finansiranja projekta.

Kako je istaknuto na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu "Open Fun Football Schools" je humanitarni projekat koji koristi zabavne igre i pedagoški "Fun Football" koncept kao alat za stimuliranje procesa demokratije, mira, stabilnosti i socijalne kohezije u jugoistočnoj Evropi te za ponovno uspostavljanje prijateljstva i sportske saradnje između populacionih grupa.

"Imamo dobru saradnju s NSBiH te punu podršku UEFA-e. Ovog mjeseca uspješno smo realizirali dva regionalna seminara trenera na Jahorini, na kojima su učestvovali treneri i instruktori iz regiona, a očekuje nas realizacija još jednog edukatinog seminara od 23. do 26. jula također na Jahorini", izjavio je vođa projekta u BiH Esad Hadžijusufović.

"Open Fun Football Schools" prvi put je predstavljen u BiH 1998. godine u 12 općina iz oba bh. entiteta. Tokom 2000. projekat je proširen na Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku, Gruziju, Armeniju i Azerbejdžan, a od 2005. na Jordan, Siriju i Liban. Od 2006. ostvarene su aktivnosti u Moldaviji, Kosovu, a u planu su i aktivnosti u Iraku.

U periodu 1998. - 2008. u regionu Balkana organizirana su 153 seminara, kursa i radionice na kojima je učestvovalo 13.434 trenera i instruktora.

Proces edukacije iz BiH je prošlo 3.453 lidera, trenera i instruktora.