sport
40

Općina Novi Grad podržala odlazak Edina Puhala na takmičenje za titulu UBF prvaka Evrope

Klix.ba
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić primio je u svom kabinetu Edina Puhala, profesionalnog boksera, koji će se 7. maja ove godine u njemačkom Minhenu boriti za titulu UBF prvaka Evrope.

Razgovarano je o dosadašnjim rezultatima koje je ovaj uspješni bokser i stanovnik općine Novi Grad postigao u proteklom periodu, kao i o njegovom odlasku na evropsko takmičenje u Njemačku koje je Općina finansijski podržala.

"Na osnovu ostvaranih rezultata dobio sam ponudu da 7. maja ove godine boksam u Minhenu za UBF prvaka Evrope. Međutim, kako su za kotizaciju potrebna veća finansijska sredstva obratio sam se za pomoć općinskom načelniku Semiru Efendiću, koji je iskazao punu podršku za moj odlazak na meč. Ova podrška mi mnogo znači, posebno zbog toga što je to za mene najveći meč, odnosno meč karijere i od ogromnog mi je značaja“, istakao je Puhalo, čiji će protivnik biti Marokanac Mounir Touni, koji iza sebe ima 28 profesionalnih mečeva.

Dodao je da će dati sve od sebe da taj meč bude najkvalitetniji u njegovoj dosadašnjoj karijeri, kako bi u našu državu i Kanton Sarajevo donioi pojas prvaka Evrope u boksu.

Edin Puhalo alias Iron Puki, 2011. godine počeo je profesionalnu karijeru pod licencom PRO BOX BIH u kategoriji do 91 kg, gdje je do sada imao šest mečeva i zabilježio šest pobjeda od čega pet nokautom.

Puhalo iza sebe ima zavidnu boksersku karijeru. Titulu Interkontinentalnog prvaka u WBF asocijaciji osvojio je 16. jula 2015. godine pobjedivši Janoša Lakatoša iz Mađarske nokautom u 3. rundi. Titulu je odbranio iste godine, 31. oktobra, pobjedivši izazivača Branislava Plavšica nokautom u 2. rundi u Domu Mladih u Sarajevu.

U dosadašnjoj karijeri imao je OKO 70 mečeva u olimpijskom boksu u poluteškoj i teškoj kategoriji. Bio je reprezentativac BiH (do 91 kg), učestvovao na brojnim međunarodnim i regionalnim turnirima i takmičenjima, te zabilježio odlične rezultate. Također, nastupao je za BK Zlatni Ljiljani, BK Gladijator i BK Kamp Sport Peljto.