ZOI 2010
0

Olimpijski tim BiH danas odlazi u Vancouver

FENA
Svečani ispraćaj bosanskohercegovačkog tima na Zimske olimpijske igre u kanadskom Vancouveru bit će upriličen danas u prostorijama Olimpijskog komiteta BiH u Sarajevu. Olimpijski tim BiH na 21. ZOI, koje će se održati od 12. do 28. februara, ukupno će brojati 15 članova. Među njima bit će pet sportista, šest trenera, tri člana Predsjedništva OK BiH i šef misije.

Boje BiH u Vancouveru u alpskom skijanju branit će Žana Novaković, Maja Klepić i Marko Rudić, u biatlonu Tanja Karišik te Mladen Plakalović u skijaškom trčanju. Svih petero naših sportista u Kanadu putuju s ispunjenim olimpijskim normama.

Odlukom Izvršnog komiteta OKBiH zastavu BiH na ceremoniji svečanog otvaranja Igara nosit će alpska skijašica Žana Novaković, 25-godišnja članica Ski-kluba Jahorina, dok će na zatvaranju zastavu nositi naš najuspješniji učesnik.

Ceremonija dobrodošlice u olimpijskom selu Whistler bit će održana 9. februara u 15 sati, kada će biti upriličeno i podizanje bh. zastave te razmjena poklona između gradonačelnika Vancouvera i šefa misije bh. olimpijskog tima Saida Fazlagića, koji je već doputovao u Kanadu.

Na ZOI Igrama u Vancouveru će učestvovati 5.500 sportista iz više od 80 država. Igre će pratiti 80 tv-kuća i 10.000 predstavnika medija, koji će prezentirati događanja za tri milijarde ljudi u svijetu.

Nakon ZOI u Vancouveru će se u martu održati i Paraolimpijske igre na kojim će sudjelovati više od 1.300 sportista invalida iz 40 država.