sport
0

Olimpijski plamen stigao u San Francisco

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Olimpijski plamen u utorak je stigao u svoju jedinu sjevernoameričku stanicu praćen žestokim mjerama sigurnosti, dan nakon što je njegov obilazak Pariza praćen haosom a aktivisti u San Franciscu popeli se na most Golden Gate kako bi protestirali protiv kršenja ljudskih prava u Kini.

U međuvremenu je predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Jacques Rogge izjavio da će Komitet razmotriti prekid međunarodnog putovanja pekinške olimpijske baklje zbog takvih antikineskih protesta.

Rogge je izjavio za Associated Press da je "duboko ožalošćen" nasilnim protestima u Londonu i Parizu i da je zabrinut zbog predstojećeg nošenja baklje kroz San Francisco, gdje su aktivisti izrazili strahovanje u ponedjeljak da bi planirano nošenje baklje kroz Tibet dovelo do hapšenja i nasilnih mjera kineskih vlasti na gušenju nemira.

Plamen je stigao u San Francisco neposredno prije četiri sata ujutro i trebalo bi da bude prebačen na nepoznatu lokaciju, saopćio je glasnogovornik Komiteta za nošenje olimpijske baklje u San Franciscu David Perry.

Nijedan demonstrant nije uočen na aerodromu, ali je nekoliko demonstracija planirano prije desetak kilometara duge rute nošenja baklje u srijedu, uključujući i paralelnu ceremoniju nošenja baklje u znak podrške nezavisnosti Tibeta.

Troje ljudi popelo se na most Golden Gate i privezalo tibetanske zastave i dva transparenta na njegove kablove. Na transparentima je pisalo "Jedan svijet, jedan san", "Slobodni Tibet" i "Slobodni Tibet 08".

Planirano je da nakon San Francisca plamen otputuje u Buenos Aires a nakon toga u desetak drugih zemalja. Planirano je da stigne u Kinu 4. maja na početak ceremonije nošenja kroz zemlju domaćina Olimpijade.

Vezani članci