sport
117

Olimpijski komitet BiH proslavio ''Olympic Day" uz bh. sportiste i olimpijce

Klix.ba
Olimpijski komitet BiH je danas organizovao proslavu ''Olympic Day'' na atletskom stadionu Koševo uz prisustvo više od 400 učesnika.

Na proslavi su prisustvovala i renomirana imena bh. sporta - olimpijci koji su u proteklim godinama predstavljali BiH na velikim takmičenjima poput Hamze Alića, Mehmeda Baždarevića, Refika Šabanadžovića, Amela Mekića, Kemala Mešića, Emine Hadžiahmetović, Mirze Bašića, Husefa Musemića, Šejle Merdanović, Lejle Tanović, Tanje Karišik, Ismir Jusko – Švabo, Nedžad Fazlija, kao i mnogi drugi sportisti i sportski radnici.

Olimpijski dan je obilježen zajedničkim trčanjem ili hodanjem na distanci od 1.000 metara (djeca do 14 godina) i 2.000 metara (ostali učesnici), a proslavu je zvanično otvorio predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Marijan Kvesić, koji je u svom izlaganju istakao značaj ovakve vrste manifestacija za olimpijsku BiH i širu zajednicu.

Učesnici su imali priliku da se zagriju uz prof.dr. Lejlu Šebić, svjetsku šampionka Natural Bodybuildinga, nakon čega je uslijedila zvanična utrka u obje kategorije.

Prvih 400 registrovanih učesnika Olympic Daya dobilo je zvaničnu majicu manifestacije, a za devet najboljih trkača u tri različite kategorije su osigurane medalje. Svim učesnicima su bile dodijeljene diplome Međunarodnog olimpijskog komiteta, potpisane od strane predsjednika Thomasa Bacha.

"Olympic Day" se slavi u cijelom svijetu: stotine hiljada ljudi – mladih i starih – učestvuju u sportskim aktivnostima, izložbama, muzičkim događajima i edukativnim seminarima. U posljednje dvije decenije, ova manifestacija raširila je Olimpijske ideale širom planete, a Olimpijski komitet je na dostojanstven način obilježio ovaj značajni dan za cjelokupnu olimpijsku porodicu.