sport
0

Olimpijski komitet BiH pomaže dizačicama tegova pred nastup na EP

FENA
Bosanskohercegovačke takmičarke Olivera Jurić i Almira Lizde učestvovat će na Evropskom prvenstvu u dizanju tegova od 15. do 18. aprila u Veneciji.

Obje naše predstavnice prema ostvarenim rezultatima nalaze se blizu postizanja norme za nastup na olimpijskim igrama u Pekingu, zbog čega je u Olimpijskom komitetu BiH (OKBiH) odlučeno da članicama KDT Konjic daju podršku i novačanu pomoć pred nastup u Italiji.

"Naše takmičarke su zaslužile pozornost svojim rezultatima i mi smo udružili snage da im pomognemo da bi pokušale da postignu što bolji rezultat na EP i ostvare olimpijske norme, čime bismo povećali naš tim u Pekingu. Želimo da budemo potpora onim najboljim, koji su najbliži ostvarivanju vrhunskih rezultata", kazao je član Predsjedništva OKBiH Izet Rađo.

Naše dizačice, koje se trenutno pripremaju na Jahorini, uvjerene su da će u Veneciji osigurati nastup na OI, s obzirom na to da na treninzima postižu rezultate bolje ili na granici zadane norme. Jurić tvrdi da za 13 kg ima bolji rezultat od olimpijske norme, dok Almiri Lizde nedostaju samo dva kg.

Od bh. sportista dosad su olimpijske norme ostvarili judist Amel Mekić, te atletičari Hamza Alić i Lucija Kimani.

Predsjednik OKBiH Marijan Kvesić i član Predsjedništva Siniša Kisić trenutno se nalaze u Pekingu gdje će razgovarati s predstavnicima komisije MOK-a, da bi naša zemlja eventualno mogla dobiti pozivnicu tzv. wild card za nastup još jednog sportiste bez norme.