sport
0

Olimpijske igre glavna tema britanske štampe

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Glavna tema koja se našla ne samo na naslovnim stranama već i kojoj su posvećeni brojni komentari londonske štampe, pa i posebni dodaci, jest početak Olimpijskih igara u Pekingu.

Independent ocjenjuje da su ove Igre od ključnog značaja ne samo za Kinu nego i za čitav svijet.

Kina, zemlja koja je izmislila vatromet, danas će u smogom ispunjeni zrak iznad drevnog Pekinga ispisati nevjerovatno snažnu tvrdnju o vjerovanju u svoju budućnost, ali i o svom prkosu sve snažnijim međunarodnim kritikama.

Otvaranje Olimpijade nikada nije bilo tako veleljepno, ali ni ispunjeno tako dramatičnom simbolikom.

Tom svečanom ceremonijom Kina želi da ostavi utisak da njen rast kao globalne sile ni za koga ne predstavlja prijetnju.

No, taj utisak otvorenosti, poput mnogih drugih koje se Kina u posljednje vrijeme trudi da ostavi, zasjenjuje mnogo složeniju i često mnogo mračniju stvarnost, tvrdi Independent.

Nijedno otvaranje Olimpijskih igara, još od Moskve 1980. godine, nije bilo prožeto tako pomiješanim osjećanjima iščekivanja i strepnje, ocjenjuje Times u uredničkom komentaru.

Kada je najmnogoljudnija zemlja svijeta domaćin najvećeg sportskog događaja na svijetu, svašta može da se desi - kako na stadionu tako i van njega.

Političke napetosti i protesti aktivista za ljudska prava već su se našli u centru pažnje medija, baš kao što je to bio slučaj prije 28 godina u Moskvi.

Ali, pekinški smog, vrućina, natprosječna sportska nadarenost Kineza i njihov patriotski žar ove Igre su učinili jednim od najispolitiziranijih, najkontroverznijih i najnepredvidljivijih u historiji, piše Times.