sport
44

Olimpijska zastava u rukama gradonačelnika Sarajeva i Istočnog Sarajeva

Klix.ba
Gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva, Ivo Komšić i Nenad Samardžija, preuzeli su zastavu u ime gradova domaćina 13. Evropskog omladinskog olimpijskog festivala. Tradicionalna primopredaja domaćinstva održana je u petak uvečer na svečanosti zatvaranja EYOF-a 2015. u Montafonu (Austrija).

Kao što su ove godine učinili Vorarlberg i Liechtenstein, 2017. godine će dva grada, Sarajevo i Istočno Sarajevo biti domaćini EYOF-a. To će biti najveći sportski događaj nakon zimske Olimpijade 1984. i olimpijski plamen će se vratiti u Sarajevo drugi put, što je privilegija kojom se može pohvaliti samo nekolicina velikih gradova. Sportisti iz evropskih zemalja takmičit će se na olimpijskim planinama Bjelašnici, Igmanu i Jahorini u 7 zimskih sportova.

Gradonačelnici su istaknuli veliku želju za organizacijom ovog događaja mladosti, sporta i turizma koji predstavlja snažnu promociju za Sarajevo i Istočno Sarajevo, za Bosnu i Hercegovinu i izuzetnu priliku za mlade.

"Nedavno smo proslavili 30. godišnjicu sarajevske Olimpijade, kada smo pokazali da možemo biti snažniji, bolji i sigurniji u pravom olimpijskom duhu. Naša je namjera ponoviti to i biti još uspješniji 2017. na Evropskom omladinskom olimpijskom festivalu“, naglasio je Komšić.

Gradonačelnik Sarajeva je svoje obraćanje završio riječima:

"Preuzimajući zastavu Evropskog olimpijskog komiteta, prihvatili smo i veliku odgovornost Festivala, a sve da bi promovirali univerzalne vrijednosti olimpijskog duha: mir, prijateljstvo i pošteno natjecanje. Vidimo se u Sarajevu, 11. februara 2017. godine", saopćeno je iz Press službe Grada Sarajeva.