sport
0

Olimpijska baklja vraća se danas u Atenu

NINA
Olimpijska baklja koja će 13. avgusta na ceremoniji otvaranja 28. ljetnih Olimpijskih igara u Ateni dočekati 16.000 sportista i više stotina hiljada gostiju iz čitavog svijeta, danas se vraća u glavni grad Grčke.

Tokom proteklih 35 dana, pod geslom "Naš plamen ujedinjuje svijet", baklja je posjetila 34 svjetska grada i prvi put u 108 godina dugoj tradiciji olimpizma, obišla sve kontinente, proputovavši Južnom Amerikom i Afrikom.

Nakon tradicionalne ceremonije paljenja plamena u antičkoj Olimpiji 25. marta, za polaznu stanicu putovanja izabran je Sidnay, grad domaćin prijašnje Olimpijade, a jučer, pred neposredni povratak u postojbinu Igara, olimpijska štafeta je boravila na Cipru.

Plan, do kraja, jedino nije ispunjen u dijelu koji je predviđao da olimpijska štafeta posjeti i turski dio podijeljenog mediteranskog otoka i to na samoj granici zelene linije, kod mjesta Amohostos.

Kao razlog navodi se nespremnost ciparskih Turaka da do kraja ispoštuju i ispune uslove koje je postavio Međunarodni olimpijski savez.

Vezani članci