sport
0

Olimpijada u centru pažnje svih londonskih listova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Završnica Olimpijskih igara u Pekingu i veliki uspjeh britanskog olimpijskog tima privlače danas najveću pažnju londonskih listova.

Sunday Telegraph prenosi kraljičinu poruku britanskim sportistima, u kojoj kaže da je pratila njihove nastupe "s velikim interesovanjem i divljenjem", te izražava nadu da će njihov uspjeh poslužiti kao inspiracija za sve koje u naredne četiri godine budu radili na organizaciji sljedeće olimpijade u Londonu.

Observer na naslovnoj strani prenosi da je javni doček najuspješnijeg britanskog olimpijskog tima u posljednjih 100 godina, na aerodromu "Heathrow", otkazan iz sigurnosnih razloga, što će mnoge razočarati, a neće ih utješiti ni to što je slavljenička parada kroz London zakazana tek za 16. oktobar.

Ovaj list također primjećuje da je najveći uspjeh britanskog tima u historiji i četvrto mesto na svijetu po broju osvojenih medelja, rezultat ne sreće, nego novca uloženog iz fonda Loto-a.

Kad je riječ o neizbježnim očekivanjima i poređenjima s Igrama u Pekingu, svi listovi ističu da će olimpijada u Londonu biti drugačija - vjerovatno ne tako impresivna, ali će imati bolju i "lakšu" atmosferu, bit će zabavnija i više "funky".

Sunday Times piše da je spektakularna pekinška Olimpijada imala i neke tamne strane - političku i organizacionu krutosti domaćina, ali i poluprazne tribine na nekim događajima - i da London ne mora da slijedi primjer spektakla u koji je uloženo više od 40 milijardi dolara.

Kineski domaćini Olimpijade su imali čitav državni mehanizam na raspolaganju, dok oni londonski to svakako nemaju, nastavlja ovaj list - londonski organizatori umjesto toga moraju da se nose s političkim podjelama u vidu konzervativnog londonskog gradonačelnika s jedne strane i laburističke vlade s druge.

Sunday Telegraph donosi kritički osvrt na stanje sporstkih kapaciteta u Britaniji, djeca i mladi koji, nadahnuti uspjesima britanskih sportista, žele da se oprobaju u nekim od olimpijskih disciplina, suočit će se s dotrajalim bazenima i sportskim terenima, zastarjelom opremom.

Stoga olimpijada u Londonu ima dugoročan cilj - njegovanje novih talenata, a konačan uspjeh neće se mjeriti samo brojem osvojenih medalja već brojem onih koji će nastaviti da se takmiče i kad takmičenja budu završena.