Nakon sedme titule prvaka Evrope
0

OKI Spid razočaran odnosom državnih institucija

FENA
Odbojkaši Sportskog društva invalida Spid jučer su u zaostaloj utakmici Premijer lige BiH u sjedećoj odbojci rezultatom 3:1 savladali ekipu "Sinovi Bosne" iz Lukavca i ozvaničili titulu klupskih prvaka BiH.

Spid je okončao ovogodišnje izdanje Premijer lige bez poraza, uz samo dva izgubljena gema, dok je prošle sedmice na Evropskom kupu u poljskom Elblagu osvojio sedmu titulu evropskih prvaka u sjedećoj odbojci.

Član Upravnog odbora Spida Dževad Hamzić istakao je na danas održanoj konferenciji za medije da je sarajevska ekipa lako došla do finala Evropskog kupa u kojem su rezultatom 3:2 savladali rivalski klub iz Sarajeva - OKI Fantomi, te da je najveći izazov bio pronalaženje finansijskih sredstava za učestvovanje na takmičenju.

"Lako smo došli do finala. U grupnoj fazi smo savaladali i Fantome s 3:0, a s njima smo na kraju igrali i finale što je dokaz da Sarajevo ima najbolja dva tima u sjedećoj odbojci u Evropi", rekao je Hamzić.

U Spidu su razočarani državnim institucijama koje su im trebale pružiti odgovarajuću finansijsku pomoć za nastup u Poljskoj. To je potvrdio i trener ekipe Mirza Hrustemović.

"Dobili smo pomoć u iznosu od 10.000 KM od Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, ali troškovi putovanja i učešća na Evropskom kupu dostigli su cifru od 30.000 KM, tako da smo morali sami finansirati veliki dio troškova. Općina Centar nam nije pomogla jer u okviru raspodjele sredstava nisu planirali pomoć za invalidski sport", objasnio je Hrustemović.

Odbojkaše Spida u narednom periodu očekuju dva velika takmičenja - Svjetski kup u Engleskoj krajem juna i evropsko prvenstvo u oktobru u Holandiji.

Hrustemović je dodao da će odbojkaši Spida i pored izostanka pomoći države i teške finansijske situacije u klubu i dalje u najboljem svjetlu predstavljati Bosnu i Hercegovinu u Evropi i svijetu.