sport
0

Okekeu doživotna zabrana takmičenja

FENA
Norveški atletičar Aham Okeke dobio je doživotnu zabranu takmičenja nakon što je dokazano da je upotrebljavao muški hormon testosteron, saopćili su zvaničnici norveške anti-doping agencije.

Šestostruki prvak Norveške na 100 metara imao je pozitivan test na doping kontroli 7. jula u Geteborgu. Tridesetsedmogodišnjem atletičaru, porijeklom iz Nigerije, bio je to treći pozitivan test na zabranjene supstance.

"Analiza je pokazala povećani nivo testosterona, zabranjene materije koja se nalazi na doping listi", navodi se u saopćenju agencije.

Sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća Okeke je bio suspendiran dvije i pol godine zbog upotrebe testosterona, a nakon toga još mjesec dana zbog korištenja stimulansa "ephedrina".

Olimpijski i svjetski prvak na 100 metara Justin Gatlin, kao i pobjednik Tour de Francea Floyd Landis također su ove godine imali pozitivne testove na testosteron. Gatlin je dobio zabranu takmičenja osam godina, na koju je uložio žalbu, dok Landis tek očekuje saslušanje. Obojica su opovrgli uzimanje nedozvoljenih sredstava.