sport
0

OI: Broj dopingovanih sportista popeo se na 23

NINA
Adrian Annus
Adrian Annus
Otkako je 30. jula službeno otvoreno Olimpijsko selo ukupno dvadeset troje sportista nije prošlo na antidoping kontroli ili je prekršilo proceduru prilikom testiranja.

Četiri dana prije početka Igara Andrew James Brack bio je pozitivan na steroid stanozolol, a njegov kolega iz grčkog bejzbol tima Dereck Nicholson na zabranjeni diuretik.

Kenijski bokser David Munyasya bio je pozitivan na testiranju prije natjecanja na zabranjeni stimulans katin.

Dvadeset sedmogodišnjoj dizačici utega iz Mianmara Nanni Aye Khin oduzeto je četvrto mjesto u kategoriji do 48 kilograma, nakon što je bila pozitivna na steroide.

Wafu Ammurija iz Maroka, Zoltana Kecskesa iz Mađarske, Viktora Cislana iz Moldavije, Prathima Kumari Naa iz Indije i Sulu Sahbaza iz Turske suspendirala je Međunarodna federacije dizača utega jer su bili pozitivni na anabolike.

Dizačica utega iz Indije Sanamacha Chanu izgubila je četvrto mjesto u finalu u kategoriji do 53 kilograma, jer je bila pozitivna na zabranjeni diuretik furosemid, dok je bacačica kladiva Olga Schukina iz Uzbekistana bila pozitivna na anabolički steroid klenbuterol.

Grčkom dizaču tegova Leonidasu Sampanisu oduzeta je brončana medalja u kategoriji do 62 kilograma jer mu je na testiranju nakon natjecanja utvrđena nedopuštena količina testosterona, a ruska dizačica tegova Albina Khomich zbog povećane količine testosterona nije prošla testiranje prije natjecanja u kategoriji do 75 kilograma.

Ruskinji Irini Korzhanenko oduzeta je zlatna medalja u bacanju kugle jer je na testu nakon takmičenja bila pozitivna na steroid stanozolol.

Bjeloruski skakač u vis Alexei Lesnichi izbačen je s Igara jer je bio pozitivan na steroid klenbuterol, a ukrajinska veslačica u skul četvercu Olena Olefirenko bila je pozitivna na zabranjeni stimulans etamivan, zbog čega je njezinoj ekipi oduzeta brončana medalja.

Ruski trkač na 400 metara Anton Galkin izbačen je s Igara jer je bio pozitivan na steroid stanozolol, a grčki sprinteri Costas Kenteris i Ekatarina Thanou povukli su se s Igara nakon što se nisu pojavili na testiranju prije natjecanja.

Mađar Robert Fazekas izgubio je zlatnu medalju u bacanju diska i izbačen je s Igara jer je na testiranju nakon natjecanja pokušao manipulirati s uzorcima urina, dok je njegov sunarodnjak, dizač utega Zoltan Kovacs, koji je bio posljednji u kategoriji do 105 kilograma, isključen s Igara, nakon što je odbio dati uzorak urina na testiranje.

Reprezentativac Mađarske u dizanju utega Ferenc Gyurkovics isključen je s Olimpijskih igara i oduzeta mu je srebrena medalja u kategoriji do 105 kilograma, nakon što je i analiza B uzorka pokazala da je koristio doping, a istu sudbinu je doživjela i hrvačica iz Portorika Mabel Fonseca, koja je u kategoriji do 65 kilograma zauzela peto mjesto.