sport
0

OI 2008.: Olimpijska baklja ipak ne prolazi kroz Tajvan

FENA
Tajvan je objavio da olimpijska baklja neće prelaziti preko njegove teritorije jer tajvanski dužnosnici nisu uspjeli postići dogovor s Kinom ni nakon šest mjeseci pregovaranja.

Odluka je konačna jer je Međunarodni olimpijski komitet htio da Tajvan i Kina postignu dogovor do 20. septembra.

Kina ne pristaje da prilikom prelaska baklje kroz Tajvan bude svirana tajvanska himna te da se vidi tajvanska zastava ili drugi simboli. Kina ne priznaje neovisni Tajvan od kraja građanskog rata 1949. godine.

Kako su objavili tajvanski službeni izvori, Peking je insistirao da se slijede pravila MOK-a o ograničenom isticanju tajvanske zastave, himne i simbola na olimpijskim događanjima, pa i na prolasku olimpijske baklje. Tajvan je najprije odbacio ponudu za prelazak baklje u aprilu jer je povezivala Taipei s Hong Kongom čime se impliciralo da je Tajvan dio Kine.

Peking nije promijenio rutu, ali dokumenti iz Pekinga pokazuju da je Kina bila spremna zvati Taipei gradom izvan granica, a ne domaćim kineskim gradom.

Olimpijski plamen će tako iz vijetnamskog Hošimina ići u Hong Kong, a onda u Macao. Tajvan je najavio da će svejedno poslati svoje sportaše na najveći sportski događaj iduće godine.

Olimpijska baklja treba proći kroz 22 grada diljem svijeta.