sport
128

Održane Sportske igre mladih: Druženjem, igrom i zabavom do finala u Sarajevu

Klix.ba
Šeste BH Telecom Sportske igre mladih su u protekloj sedmici posjetile mališane u Travniku, Vitezu, Bihaću i Velikoj Kladuši gdje su imale priliku obnoviti stara, ali i steći nova prijateljstva.

Kroz druženje, igru i zabavu, dječaci i djevojčice iz spomenutih gradova su osigurali sebi učešće na finalnom takmičenju u Sarajevu koje će se održati od 16. do 20. augusta 2016.godine. Svakim novim gradom, broj finalista je sve veći a putovanjima kroz gradove širom Bosne i Hercegovine i ove godine ispisuju se stranice najljepše sportske priče.

Kao i u prethodne dvije godine, Igre u saradnji s Košarkaškim savezom BiH, te uz finansijsku podršku USAID-a, u 30 bh. gradova promovišu projekat "Fer igra za fer djetinjstvo", s ciljem širenja tolerancije i prijateljstva kroz sport. Specijalni partner ovogodišnjih Igara je i Olimpijski komitet BiH.

SIM turneja ponovo u Vitezu i Travniku

Mališani su se u Vitezu imali priliku takmičiti u nogometu, košarci i odbojci na pijesku u dvije starosne kategorije, 2001. godište i mlađi te 2005. godište i mlađi. Takmičenja su u ovom gradu počela takmičenjem u nogometu za kategoriju 2005. godište i mlađi gdje su laskavu titulu najboljih te plasman na finalno takmičenje u Sarajevu izborili dječaci iz ekipe "Izvor mladosti 1" iz Kruščice kod Viteza.

"Pobijedili smo danas na Poli CUP-u, jedva čekamo da idemo u Sarajevo na finale i nadamo se dobrom plasmanu", istakao je Admir Zukan, kapiten ekipe "Izvor mladosti 1“.

Nakon Viteza, radosna SIM turneja, krenula je put Travnika gdje se Igre održavaju šestu godinu. Na takmičenju u odbojci za kategoriju 2001. godište i mlađi među djevojčicama kao najbolje pokazale su se odbojkašice ekipe "Zvjerkice“.

"Danas smo pobijedile na Lutrija BiH CUP-u u odbojci te ostvarile plasman na finale u Sarajevu. Iskreno se nadamo pobjedi i tamo", rekla je Dajana Garić, kapetanica pobjedničke ekipe.

Gradovi na Uni kao stari domaćini

Sjever Bosne i Hercegovine je i ovaj put otkrio da osim prirodnog bogatstva njeguje i vrsne sportske talente. Djevojčice iz Bihaća su se pokazale kao sjajne košarkašice. Na Bosnalijek CUP-u, takmičenju u uličnoj košarci, plasman na finalno takmičenje obezbijedila je ekipa "XXL" dok su Gorenje CUP-u, takmičenje u rukometu, osvojili dječaci iz Rukometnog Kluba "Krajina".

A mališani su u Velikoj Kladuši, pokazali zavidne nogometne vještine. Na Coca-Cola CUP-u, takmičenju u nogometu u kategoriji 2001. godište, laskavu titulu najboljih ponijele su djevojčice iz ekipe "ABC Lav" iz Velike Kladuše dok je najbolja muška ekipa bila "LAV Kafen".

SIM turneja se nastavlja, a naredne destinacije Igara su Srebrenica, Bratunac, Zvornik, Bijeljina te Brčko.