sport
0

Održana Svečana akademija u povodu 25-godišnjice ZOI u Sarajevu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Olimpijskom muzeju u Zetra večeras je održana Svečana akademija Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine (OK BiH), kao centralna manifestacija obilježavanja jubileja 25- godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, jednog od najznačajnih događaja u istoriji BiH i njenog glavnog grada.

Predsjednik OK BiH Siniša Kisić u svom obraćanju podsjetio je na nezaboravne trenutke do tada najbolje organiziranih igara, kada je Sarajevo bilo u epicentru svjetskih događanja.

"U ovom svačanom trenutku želim da se zahvalim svim onim koji su uložili svoj trud, znanje i entuzijazam u organizaciju igara, a svima nama koji čuvamo uspomenu i baštinimo tu tradiciju želim da poput olimpijske vatre, kao simbola mira, radosti, sporta i prijateljstva, stvaramo miroljubivo društvo, čuvajući ljudsko dostojanstvo", kazao je Kisić.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, istakao je da Sarajevo ovih dana podsjeća na neka ljepša vremena, kojih se građani glavnog rada i BiH sjećaju s nostalgijom.

"Odajem počast ljudima koji su bili dio tog izvanrednog napora, poduhvata, koji su doprinijeli da ovaj grad postane dio malog ekskluzivnog kluba olimpijskih gradova. Sarajevo je danas bijedna slika onog grada koji je tada BiH doveo u epicentar ljudske znatiželje. Danas trebamo jedan novi poduhvat, koji se čini gotovo podjednako važnim i velikim kao i organizacija ZOI, poduhvat obnove Sarajeva kao prijestolnice BiH, grada koji će pripadati svim žiteljima ove zemlje, jer samo tako Sarajevo može organizirati velika svjetska takmičenja, pa i olimpijske igre," kazao je Behmen.

Počasni član Međunarodnog olimpijskog komiteta Juan Antonio Samaranch, koji zbog zdravstvenog stanja nije mogao doći u Sarajevo, preko svoje izaslanice Anne Inchauspe čestitao je jubilej.

"Sarajevo je pokazalo da je zajedničkom radom bilo moguće organizovati nezaborane igre. Svima vama želim iskazati moje neizmjerno prijeteljstvo", istaknuto je u poruci Samarancha.

Obilježavanje jubileja 25-godišnjice ZOI biće nastavljeno nizom sportskih i kulturnih manifestacija.