sport
2

Održana najbrža nemotorizirana trka na svijetu

Klix.ba
Četiri čovjeka, jedan helikopter i svi skaču u isto vrijeme. Možda zvuči jednostavno, ali nije. Već naprotiv. Ovo je još jedna priča iz budućnosti.

Wingsuit letovi su posljednjih godina poprimili takve razmjere da je bilo pitanje vremena kada će prerasti u takmičenje.

Uostalom, na zemlji ih imamo sasvim dovoljno i neistražena nebeska prostranstva su savršena mjesta za odmjeravanje letačkih sposobnosti tamo gore, u ovom slučaju 2.440 metara iznad tla. Sad dodajte tome brzine od 258 km/h, posebno krojena letačka odijela koja omogućavaju oštre manevre pri zasljepljujućim brzinama i stvari bivaju dosta jasnije, zar ne?

Proteklog vikenda na nebu iznad Arizone letačka elita, njih 40 iz 18 zemalja svijeta, okupili su se na trećem Red Bull Aces takmičenju. Slavio je Amerikanac Noah Bahnson koji je prolaskom kroz ciljnu kapiju projurio sa više od pola sekunde prednosti u odnosu na svog zemljaka.

Will Kito se tako morao zadovoljiti drugim mjestom. Andy Farrington koji je prethodna dva takmičenja ispred nosa nosio titulu Bahnsonu, ove godine je završio kao trećeplasirani, dok je Čileanac Sebastian Alvarez bio četvrti.

Napredna GPS tehnologija omogućila je žiriju na zemlji da utvrdi rezultate u realnom vremenu iako su letači iz Austrije, Danske, Njemačke, Velike Britanije, Italije, Meksika, Holandije, Norveške, Južne Afrike, Švedske i Venezuele te SAD-a parali nebo brzinama većim od 200 km/h u najbržem nemotoriziranom sportu na svijetu.

"Nisam očekivao ovo. Ranije sam također imao priliku, ali nakon što sam dva puta uzastopno izgubio od Andyja Farringtona, mislio sam da će se to ponoviti. I više sam nego zadovoljan sa ovim rezultatima, kazao je pobjednik Noah Bahnson.

Red Bull Aces trka je takmičenje u wingsuit letenju. Takmičari pomoću specijalnih letećih odijela (wingsuit, ili odijelo sa krilima) velikim brzinama "klize" zrakom, a u ovom takmičenju po prvi put zaobilaze i prepreke, vozeći "nebeski slalom". Ovo je također i prvo wingsuit takmičenje u four-cross formatu (četiri takmičara startuju istovremeno), koji je preuzet iz snowboardinga i prenesen – na nebo.