sport
25

Održan trenerski taekwondo seminar u Sarajevu

Klix.ba
Taekwondo savez Bosne i Hercegovine bio je u posljednjih deset organizator trenerskog seminara koji je na svjetskom nivou priznat od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), Svjetske taekwondo federacije (WTF) i Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine (OKBIH).

Seminar je održan u Sarajevu, a osim toga održani su i trening kampovi u nekim od bh. taekwondo klubova: Visoko, Sarajevo, Derventa.

Treneri su imali priliku direktno učiti od stručnjaka svjetske klase koji je majstor taekwondoa 8. dan i međunarodni sudac 1. klase, a koji je jedan od najboljih stručnjaka koje WTF ima. Naime, radi se o Seok Kyun Kimu iz Južne Koreje kojeg je WTF posebno imenovao da drži ovogodišnji licencirani trenerski seminar u BiH a koji je trajao ukupno deset dana.

Pored WTF stručnjaka koji je održao predavanja koja se tiču samo taekwondoa, treneri su imali priliku slušati predavanja od eminentnih stručnjaka u BiH, a koja se tiču raznih oblasti koje su u uskoj vezi sa taekwondo sportom.

Neke od tema su: ishrana u sportu, selekcije u sportu, psihologija u sportu, planiranje i programiranje u taekwondo sportu, olimpijske vrijednosti i kodeksi sporta, menadžment u sportu itd., a predavači su bili: Izet Rađo, Safet Kapo, Husnija Kajmović, Jasna Bajraktarević, Almir Mašala, Erduan Kahvedžić, Said Fazlagić.

Kandidati koji su uspješno položili ovaj kurs dobili su certifikat Međunarodnog olimpijskog komiteta. Ovaj certifikat je prvog nivoa, a ima ih ukupno tri koji su međunarodno priznati. Ukupno su prisustvovala 44 trenera iz 19 bosansko-hercegovačkih klubova.