sport
93

Odlazak šampiona: Zildžić se pobjedom oprostio od profesionalne karijere

Piše: D. Brkić
Pobjedom u revanš meču sa francuskim borcem marokanskih korijena Abderrahimom Chafayom, bosanskohercegovački kick-bokser Salko Zildžić oprostio se od profesionalne karijere u kojoj je stigao do titula profesionalnog i amaterskog prvaka svijeta u disciplini low-kick te ostvario na desetine veličanstvenih pobjeda.

Tridesettrogodišnji Salko Zildžić, rođeni Vlaseničanin s adresom u Tuzli, revanširao se Chafayu, koji ga je jedini uspio pobjediti u domaćem ringu prije dvije godine i preoteti mu šampionski pojas WAKO pro asocijacije.

Sinošnji meč nije rađen za šampionski pojas, jer je Zildžić odlučio da mu je ovo oproštajni meč, ali je naš borac maksimalno spremno ušao u ring i dominirao u svim rundama. Početkom druge runde Zildžić je zadobio povredu noge, intervenisala je liječnička ekipa, a Chafay se nakon toga u dva navrata našao na podu.

U trećoj rundi meč je prekinut nakon još jednog Zildžićevog knock outa. Nakon posljednjeg udara gonga Zildžić se zahvalio Bogu, roditeljima i svima onima koji su ga kroz karijeru podržavali, suzdržavajući suze.

"Pripremali smo 'Noć šampiona VII' na vrlo profesionalan način, ali je sve palo u drugi plan nakon nezapamćene katastrofe u našoj zemlji. Polovina prihoda sa ove manifestacije, možda i više, bit će usmjerena za pomoć ugroženim građanima BiH“, rekao je Zildžić, koji je i na oproštajnom meču, kao i tokom svoje blistave karijere, dočekan i ispraćen ovacijama.

Zildžić nije rekao "adio“ sportu. On će raditi kao trener u svom matičnom klubu KBV "Flek Tom-Cat", koji ima armiju nadarenih kick-boksera.

U uvodnim borbama snage su odmjerili Predrag Mijajlović i Semir Delić, Asim Hamza Selimović i Sahin Aras, Nikola Stošić i Denis Marjanović, Abdulah Cem Akin i Mesud Selimović, Andi Đurdžević i Bahrudin Mahmić i Fatih Cimic i Elmin Živičić.