Šah
0

Odigrane partije devetog kola turnira "Bosna 2010"

FENA
Danas su završene partije devetog kola 40. međunarodnog šahovskog turnira "Bosna 2010".

U derbiju kola Wang Hao je vodeći crne figure porazio moldavskog velemajstora Bologana i time došao na prag trijumfa na open turniru "Bosna 2010".

Posebnu prednost za mladoga Kineza čini i činjenica da će u zadnjem kolu vjerovatno imati prednost prvog poteza koje mu daju bijele figure.

U drugim partijama na vrhu Ukrajinac Jefimenko slavio je pobjedu protiv bh. reprezentativca Borkija Predojevića i time mladi Ukrajinac u slučaju eventualne pobjede u posljednjem kolu protiv Wanga zadržava šansu da osvoji prvo mjesto.

Danas je bio uspješan dan za Šveđanina Grandelius Nilsa kojem je uručen certifikat za osvojenu velemajstorsku normu i Armenca Inantsa Aghasija koju je osvojio normu za međunarodnog majstora.

Naši olimpijci na turniru danas su imali sljedeće rezultate: Kurajica, Dizdarević i Bogut danas su izgubili svoje partije. Stojanović i Nikolić u međusobnom duelu su podijelili "plijen", tj. remizirali, a isti ishod partije je bio u susretu mladog Kadrića i Fide majstora Kislika iz Amerike. Ivan Sokolov je odnio pobjedu u susretu s Krivoborodovom iz Rusije.

Partije desetog kola počinju sutra 11:30 u Domu mladih.

Ceremonija zatvaranja 40. međunarodnog šahovskog turnira planirana je za petak s početkom u 19 sati, saopćeno je iz Šahovskog kluba „Bosna“.