sport
0

Odbojkaški savezi BiH i Katara dogovorili saradnju

Klix.ba
Delegacija Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine boravila je u dvodnevnoj posjeti Odbojkaškom savezu Katara gdje je dogovorena saradnja dva saveza.

Predsjednici dva saveza, Khalid Ali Abdullah Al Mawlawi i Milutin Popović potpisali su Protokol o dugoročnoj saradnji, koja će se ostvarivati u razmjeni iskustava u funkcionisanju dva saveza, zatim učešću odbojkaša iz BiH u kampovima odbojke na pijesku u Kataru (prva grupa od osam odbojkaša i jedan mladi trener boravit će u kampu već od januara 2014. godine), organizaciji turnira odbojke na pijesku u Kataru i Bosni i Hercegovini u kojima će nastupiti odbojkaši iz dva saveza i odbojkaši iz drugih nacionalnih federacija po pozivu (prvi takav turnir odigrat će se krajem jula 2014. godine u Bosni i Hercegovini).

Također, dogovorene su zajedničke pripreme juniorskih i kadetskih reprezentacija Katara i Bosne i Hercegovine u Sloveniji, Kataru i Bosni i Hercegovini. Povremeno će se tokom tih priprema odigravati i prijateljske utakmice dva odbojkaška saveza u Kataru i Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Odbojkaškog saveza BiH.

Kada su u pitanju navedene aktivnosti one će se realizovati uz značajnu finansijsku podršku Odbojkaškog saveza Katara.

Predstavnici dva odbojkaška saveza dogovorili su da se transferi igrača, kada za to postoji njihova volja i saglasnost klubova, obavljaju u skladu sa Sportskim pravilima FIVB-a.

Odbojkaški savez Katara na vlastitu inicijativu odlučio je da donira finansijska sredstva kojima će podržati nastup seniorskih odbojkaških reprezentacija Bosne i Hercegovine u 2014. godini u prvoj i drugoj rundi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo za seniore i seniorke.

Predstavnici Odbojkaškog saveza BiH iskazali su punu zahvalnost na iskazanom razumijevanju za probleme Odbojkaškog saveza BiH i pruženu podršku u vezi s tim.

Na završnom sastanku istaknuto je da su ovo prvi koraci u uspostavljanju saradnje i realizaciji postignutog dogovora, te da će saradnja u budućem vremenu biti mnogo sadržajnija, stoji u saopćenju.