sport
20

Odbojkaši BiH od 2014. godine bez zvaničnog meča: Kad srce kaže "hajmo", pamet pokaže na budžet

Piše: O. T.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Predsjednik Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine Milutin Popović u razgovoru za Klix.ba govorio je o problemima u Savezu i otkrio zašto naš seniorski tim već dvije i po godine ne zna za zvanični meč.

Reorganizacija Saveza napravljena je 2005. godine, a prema Milutinovim riječima, tada su dugovi Saveza iznosili oko 250.000 KM. Do kraja 2009. godine dugovi su smanjeni na 45.000 KM, ali poreske kontrole utvrdile su nove obaveze iz prošlosti kojima su se pridružili i novi dugovi, pa je dug 2013. godine dosegao cifru od 285.000 KM.

Kamo sreće da je riječ o budžetu, a ne o dugu Saveza, jer Milutin ističe da bi 300.000 KM bilo dovoljno za normalno funkcionisanje. Sponzori skoro da i ne postoje, ali to nije vijest, to se zna. Kao što se zna da država novac daje "na kapaljku". Savez dobije do 25 hiljada KM na godišnjem nivou.

"Svako je emotivno vezan za želju, ali kada treba nešto uraditi onda nema nikoga. U ne malom broju slučajeva tehnički sekretar i generalni sekretar po četiri-pet mjeseci ne dobiju plate da bi reprezentacije otišle na takmičenje. Entitetski savezi odrade svoj dio posla, Odbojkaški savez Republike Srpske je pozajmicama sa 16 hiljada KM ove godine pomogao da reprezentacija uopće može da ode u kvalifikacije. Bilo je slučajeva kad su Savezu neki čelnici pozajmljivali novac koji bi im se kasnije vratio. Da bismo pronašli sponzore, moramo znati šta imamo na startu od države. Niko ne očekuje da država ponudi sav novac, ali očekuje se optimum. Nigdje država ne daje sve, ali daje elementarni minimum da uđete u projekat i da se dalje snalazite. Ako u startu nemate ništa, onda ne možete ništa", kazao je Milutin.

Upravo su ovi problemi doveli do toga da naša seniorska odbojkaška reprezentacija od maja 2014. godine, kada je u tri kola upisala tri poraza u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2015. godine, nema nijedan zvanični meč. Savez ih nije prijavio ni za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2017. godine ni za Svjetsko prvenstvo 2018. godine.

Odluka Saveza je da se fokusira na žensku seniorsku selekciju koja je uspješnija i koja je prvi put uspjela da osvoji prvo mjesto u prvoj rundi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2017. godine. Kasnije su u preteškoj grupi druge runde ispale.

Milutin kaže da je lako donositi odluke prema emocijama, ali onda bi se dugovi samo gomilali. Dodaje da obično oni koji govore "da se nešto mora", ne budu tu kada treba pomoći.

"Divim se ljudima koji emotivno kažu: 'Ma moramo ići', ali žao mi je što to govore ljudi koji ne ulažu nijednu marku. I svi ti poslovi ostanu na tri-četiri čovjeka u odbojci. Ja sam u tom pogledu racionalan. Volio bih da idemo na sva takmičenja, ali ne bih da gomilam dugove", rekao je Milutin, te dodao: "U drugim zemljama su sredstva od sedam do 10 puta veća. Ova sredstva koja mi dobijamo dovoljna su tek za putovanje na jedan turnir. Nikada ne znamo početne parametre, jer se sredstva iz budžeta, sa izuzetkom ove godine, dijele na jesen."

Naš sagovornik je kazao da samo još dva Saveza u Evropi imaju slične ili lošije uslove.

"U godini kad se ide u kvalifikacija bez priprema koje u pravilu finansiraju entitetski Savez ili članovi Saveza pronađu ko će finansirati, potrebno je oko 300.000 KM, a iz budžeta dobijemo oko 25 hiljada KM. Nek neko nađe federaciju, osim još dvije u Evropi, a nije fer da ih spominjem, da funkcionišu na taj način. Jedan dobar moj prijatelj mi je rekao, pošto ja imam više od 60 godina, da ne očekuje da će se ovo promijeniti, a on je mlađi i dobro je informisan, onda ja pogotovo ne treba da se nadam", kazao je Milutin.