sport
10

Odbijen prijedlog da se Olimpijada u Riju zbog Zika virusa odgodi ili premjesti

Klix.ba
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odbila je prijedlog zdravstvenih stručnjaka da se Olimpijske igre u Rio de Janeiru odgode ili premjeste na drugo mjesto.

U svjetlu priče o širenju opasnog zika virusa kojeg prenose zaraženi tigrasti komarci, oko 125 zdravstvenih stručnjaka potpisalo je otvoreno pismo koje su poslali direktorici Svjetske zdravstvene organizacije Margaret Chan, sa molbom da se ovogodišnje Olimpijske igre koje se trebaju održati u Rio de Janeiru u Brazilu odgode ili premjeste na drugo mjesto.

Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija odbila je njihov prijedlog.

Ljekari, profesori i naučnici smatraju kako bi održavanje Olimpijskih igara u Riju bilo izuzetno neetično, budući da može dovesti do globalnog širenja bolesti.

"Brazilska vrsta Zika virusa može naštetiti zdravlju na način kojih nauka još uvijek nije svjesna. Kad 500.000 stranih turista iz svih dijelova svijeta dođe na to mjesto, izlažu se velikom riziku od zaraze, prenošenja virusa nazad u svoje zemlje i širenja epidemije", navodi se u pismu.

Dosad je brazilska vlada prijavila 120.000 mogućih slučajeva virusa, a Rio de Janeiro broji najveći broj slučajeva.

Virus Zika se povezuje sa fatalnim oštećenjima mozga i posebno je opasan za trudnice jer može negativno utjecati na plod.

Autori pisma nastoje uvjeriti WHO da provede posebne mjere zaštite i spriječi širenje virusa.

"Nepoduzimanje nikakvih mjera bilo bi previše nesmotreno i moglo bi imati negativan utjecaj na javno zdravstvo, a niko ne može pretpostaviti šta može proizići iz takve neodgovornosti", zaključuje se u pismu.

Geografska distribucija Zika virusa je u stalnom porastu. Virus cirkulira u Africi, Središnjoj i Južnoj Americi, Aziji i Pacifiku. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od januara 2014. godine do 5. februara 2016. ukupno 33 zemlje su prijavile autohtonu cirkulaciju Zika virusa, 6 zemalja je prijavilo indirektni prijenos, sedam zemalja prijavilo je porast broja slučajeva mikrocefalije i/ili Guillain-Barre sindroma istovremeno sa epidemijom Zika virusa. Kako se bolest izazvana virusom Zika i dalje širi zemljama američkog kontinenta i Karibima, tako se povećava i rizik od ulaska putnika zaraženih virusom Zika u region Evrope. Dalje širenje je moguće u područjima gdje boravi komarac, koji pripada vrsti Aedes.