Biciklistički maraton
0

Od Bihaća do Srebrenice maraton uz poruku mira

Sarajevo-x.com
Sa prošlogodišnjeg maratona
Sa prošlogodišnjeg maratona
Preko 130 biciklista i ove će godine kroz gradove BiH od Bihaća do Srebrenice pronijeti poruku "Da se nikad ne zaboravi i ne ponovi", kojom žele raširiti ideju mira i oprosta, ali i opomenu da se ne smije zaboraviti genocid koji se 1995. godine desio u Srebrenici.

Tradicionalni biciklistički maraton koji organizuje Klub ekstremnih sportova "Limit" iz Bihaća vozit će se 8., 9. i 10. jula 2009. i to u tri etape. Kraj druge i početak treće etape već drugu godinu zaredom je Sarajevo.

Prema do sada prikupljenim prijavama, na ovogodišnjem petom maratonu učestvovat će 131 biciklista iz sedam zemalja Evrope. Najviše je domaćih učesnika - 106, a 15 dolazi iz Austrije, po tri iz Njemačke i Švedske, dva iz Slovenije, te po jedan iz Švicarske i Turske. Iz BiH najviše ima biciklista iz Bihaća - 48, Sarajeva 29, Cazina 9, Bosanske Krupe 6, Tuzle 4, Visokog 3, Banovića 2, Bugojna 1, Donjeg Vakufa 1, Foče 1 i Velike Kladuše 1, saopštio je Mersad Pašić, član organizacionog odbora.

Grupa biciklista koja dolazi iz Austrije na put prema našoj zemlji kreće već 3. jula iz Innsbrucka. U Bihać dolaze u nedjelju u večernjim satima.

Okupljanje većine učesnika zakazano je za utorak, 7. juli, u Bihaću, a za one koji su se prethodno najavili Islamskom pedagoškom fakultetu u ovom gradu obezbijeđen je i smještaj.

Grupa učesnika maratona imat će i poseban prijem kod premijera USK, a u srijedu u 8 sati ujutro polaze na put za Srebrenicu.