sport
0

Od 5. do 11. maja Međunarodni šahovski turnir "Bosna 2012"

Klix.ba
Od 05. do 11. maja 2012. godine u Sarajevu u organizaciji Šahovskog kluba "Bosna" održat će se 42. međunarodni šahovski turnir "Bosna 2012".

. Na Turniru vrijednom 19.895 eura je do sada prijavljeno 35 igrača iz 11 zemalja, a među prijavljenima je 15 velemajstora. Poteze na prvih 15 ploča bit će moguće pratiti u direktnom internet prijenosu, a igrat će se 9 kola po švajcarskom sistemu i FIDE pravilima. Sistem bodovanja je vraćen na princip 1 bod za pobjedu, pola boda za remi i nula za izgubljenu partiju. S ciljem popularizacije šaha među mladima, posebne simultanke će biti organizirane sa domaćim i svjetskim velemajstorima za učenika osnovnih škola Kantona Sarajevo.

"Bosna 2012 je tradicionalni turnir, otvorenog karaktera, povod dolaska vrhunskih šahovskih majstora cijelog svijeta u Sarajevo jer svojim odlikama i organizacijom se svrstava među najjače i najdugovječnije šahovske turnire u svjetskoj historiji šaha", naglasio je Nusret Čaušević, predsjednik ŠK "Bosna" te podsjetio da se od 1998. turnir igra povodom 22. maja, Dana prijema BiH u Ujedinjene nacije.

Harun Jašarević, direktor turnira "Bosna 2012" objasnio je da ove godine Turnir konceptualno ima turnir A za profesionalce sa rejtingom iznad 2300 gdje je do sada prijavljeno 15 velemajstora, te turnir B za one sa nižim rezultatom.

"Spremni smo i imamo sve uslove da našim gostima budemo dobri domaćini, a u fondu nagrada smo osigurali posebne nagrade za šahistkinje kako bismo dali doprinos popularizaciji šaha među ženama", naglasio je Jašarević.

Borki Predojević, bh. velemajstor najavio je učešće mnogih profesionalaca i izdvojio Aleksandra Beljavskog, koji je obilježio šahovsku historiju još iz vremena kada je bio u stručnom štabu Garija Kasparova, kada je njegov glavni rival bio Anatolij Karpov. On je istakao zadovoljstvo što će na Turniru učestvovati i sedmerostruki prvak bivše Jugoslavije i četverostruki prvak Evrope, Zdenko Kožul.

Kako je objasnio, prvi nosilac, Evgeny Postny, velemajstor iz Izraela, osvajač bronzane medalje sa Olimpijade iz Dresdena 2008. prvi put će učestvovati na Turniru. Od bh. šahista prema Predojevićevim riječima Turnir će biti izazov za nadu bh šaha Denisa Kadrića.

"Lično poznajem sve igrače A turnira i očekujem veliku borbu za titulu i nadam se da ćemo privući pažnju publike kako bi Turnir i našim gostima ostao u što boljem sjećanju", zaključio je Predojević, kojem je ovo prvi turnir ove godine.

Turnir će se održati pod pokroviteljstvom Kantona Sarajevo i Vlade Federacije BiH, te supokroviteljstvom Grada Sarajeva i Vijeća ministara BiH.

Mečeve će biti moguće pratiti putem internet stranice www.skbosna.ba.