Olimpijske igre
0

Oboreno šest rekorda, Phelpsu još dva zlata

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Peti dan Olimpijskih igara u Pekingu protekao je u znaku plivača koji su oborili šest svjetskih rekorda, a Amerikanac Michael Phelps je osvojio još dva zlatna odličja.

Phelpsu je to peta zlatna medalja u Pekingu, a jedanaesta na olimpijskim igrama (šest ih je osvojio u Ateni) te je tako postao najuspješniji sportaš u historiji olimpijskih igara po broju zlatnih odličja.

Prestigao je finskog atletičara Paavu Nurmija, rusku gimnastičarku Larisu Latinjinu i dvojicu sunarodnjaka, plivača Marka Spitza i atletičara Carla Lewisa, koji su osvojili po devet zlatnih medalja.

Zlatne medalje Phelps je osvojio na 200m leptir u vremenu novog svjetskog rekorda 1:52.03 te u štafeti 4x200m slobodno, koja je također oborila svjetski rekord s rezultatom 6:58.56.

Zlatna medalja i svjetski rekord na 200m slobodno u ženskoj konkurenciji pripali su Italijanki Federici Pellegrini, koja je plivala 1:54.82.

Australka Stephanie Rice osvojila je zlato na 200m mješovito, također oborivši svjetski rekord s rezultatom 2:08.45.

U polufinalu na 100m slobodno dva puta je oboren svjetski rekord. Prvo je to učinio Francuz Alain Bernard (47.20), a potom Australac Eamon Sullivan (47.05).