Njemački mediji
0

FOTO / Novi život starog šampiona Adnana Ćatića

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Felix Sturm, odnosno Adnan Ćatić, u subotu nije prvi put odbranio boksersku titulu svjetskog prvaka, ali jeste titulu biznismena. Sam je organizovao meč, snosio finansijski rizik i uspio, piše "Deutsche Welle".

Ćatić, odnosno Sturm, se proteklog vikenda nakon pauze od 14 mjeseci i sudskog procesa u kojem se izborio (i platio skoro milion eura) za raskid ugovora sa dosadašnjom promotorskom kućom "Universum" vratio u ring i odbranio titulu svjetskog prvaka u WBA federaciji.

"Mnogo je rizikovao, ali mnogo i dobio. Felix Sturm se uz fanfare vratio na međunarodnu sportsku binu. Marka "Sturm" ionako je vrijedila na tržištu, jer je ovaj rođeni Bosanac jednostavno dobar bokser. Sada se dokazao i kao poduzetnik koji sam prodaje svoje ime. To nije jednostavno u sportu za koji mnogi kažu kako je more u kome pliva mnogo ajkula.

Sturm se odvažio da krene novim putem koji su mnogi gledali s podozrenjem, ali ga je publika očito prihvatila. Boravak igrača njemačke fudbalske reprezentacije koji su došli u arenu u Kelnu da ga bodre, privukao je ionako mnogo pažnje, što je iskoristila i televizijska stanica Sat1 koja je prenosila meč.

Ipak "Sturm&Co." igraju samo u drugoj ligi. Prvu ligu uvjerljivo predstavljaju braća Kličko. Sturm možda puni dvorane, ali oni pune stadione. To donekle relativizira uspjeh spektakla u Kelnu, ali u vrijeme kada ovaj posao ionako stagnira, treba cijeniti ono što je postignuto", piše "Neue Osnabrücker Zeitung", prenosi "Deutsche Welle".

Sturm mora nastupiti protiv najboljih

Ovaj meč je završen, ali Sturm, odnosno Ćatić ima planove za nove borbe. Upravo o tome piše list "Die Welt":

Foto: AP
Foto: AP
"Sturm očito nije izgubio ništa od svoje bokserske klase, a njegovi ljubitelji ga nisu zaboravili. Preko 18.000 ljudi, među kojima i hiljade njegovih zemljaka iz BiH, napunilo je arenu u Kelnu. Šampion sada mora ispuniti svoje obećanje da će naredne borbe biti samo protiv najjačih protivnika. On mora biti u stanju da napuni i druge dvorane u Njemačkoj, ne samo onu na "domaćem terenu" u Kelnu.

Njegov status superšampiona omogućava mu da izbjegne borbu protiv Kazahstanca Genadija Golovkina koji je tehnički brilijantan i ima snažan udarac. Sturmov cilj su borbe za ujedinjenje titula iz više bokserskih saveza. Uoči proteklog meča mu je bilo jasno da dovođenje drugih šampiona košta mnogo novca. Ipak, on to mora pokušati jer ni gledaoci u Kelnu neće dolaziti rado na nove duele protiv protivnika kao što je Đovani Lorenco. Felix Sturm to ionako zna".