sport
0

Novi skandal u italijanskom nogometu

FENA
Italijanski nogomet potresa novi skandal vezan za milanski Inter, kojeg se sumnjiči za uhođenje nogometnih sudija i svojih igrača, objavio je "La Gazzetta dello Sport".

Afera je buknula nakon što je javni tužilac otkrio da postoji urota velikih razmjera. Urotnici su organizirali uhođenje istaknutih italijanskih poduzetnika, političara te drugih slavnih osoba iz javnog života, a podatke koje su skupili uhođenjem koristili su za ucjenu tih osoba.

Među onima koje se sumnjiči za uhođenje je i jedan od najtrofejnijih italijanskih nogometnih klubova, milanski Inter. Navodi se kako je 2002. godine Inter angažirao privatnog detektiva Emanuelea Ciprianija, koji je dobio zadatak da uhodi sudiju Massima De Santisa i tadašnjeg Interovog napadača Christiana Vierija. Cipriani se trenutno nalazi u pritvoru, a vlasnik Intera Massimo Moratti odbacuje sve optužbe.

"Cipriani je nama pristupio te nam ponudio uhođenje sudije De Santisa. No, nije ništa ostvareno. Čitava ova afera je potpuno neutemeljena, nema nikakvih dokaza", izjavio je Moratti.

De Santis (44) je ovog ljeta okončao sudijsku karijeru nakon što je otkriveno da je bio umiješan u najveći nogometni skandal u historiji. Uoči SP u Njemačkoj italijanski klubovi Juventus, AC Milan, Lazio i Fiorentina optuženi su za namještanje rezultata. Juventus je zbog toga izbačen u drugu ligu te mu je oduzet naslov prvaka Italije, dok su se ostali klubovi provukli s blažim kaznama. Prvakom Italije za prošlu sezonu proglašen je Inter.

Italijanski nogometni savez najavio je istragu u vezi ove najnovije afere sa prisluškivanjem i uhođenjem.