sport
0

Novi dopinški skandal u Srbiji?

Totalsport
Prije samo pet mjeseci sportsku je javnost u Srbiji potresao skandal sa šest sportista koji su se pri testiranjima pokazali pozitivnim na doping.

Srbijanska je antidopinška agencija nakon toga izašla u javnost s neočekivanim podatkom: srbijanski je sport daleko iznad svjetskog prosjeka po broju dopingiranih takmičara. Dok je od 2007. godine svjetski prosjek manji od dva posto dopingiranih među populacijom sportista, u Srbiji on u istom razdoblju iznosi čak četiri posto.

Potvrda te projekcije došla je u subotu od beogradskog dnevnika Sportskog žurnala, koji je ekskluzivno objavio informaciju da su na pomolu tri nova dopinška slučaja srbijanskih sportaša.

Tajnik tamošnje antidopinške agencije Bojan Vajagić odbio je komentirati napis poštujući proceduru koja nalaže ispitavnje B-uzoraka prije službene objave.

Ipak, Žurnal neslužbeno doznaje da je među trima posljednjim slučajevima jedan rukometaš beogradske Crvene zvezde, te dvojica ragbijaša Dorćola, koji su navodno pali pri testiranju na marihuanu odnosno na steoride.

Zbog najnovijih incidenata, piše Žurnal, Srbijanska je antidopinška agencija odlučila pojačati testitranja. Tako će nakon današnjeg (nedjelja) rukometnog derbija između Crvene zvezde i Partizana na doping-kontrolu čak desetorica igrača.