sport
13

Novi dokazi: Sistematski dopingovano više od 1.000 ruskih sportista iz više od 30 sportova

Piše: E. B.
Foto: EPA
Foto: EPA
Više od 1.000 ruskih sportista iz više od 30 sportova, uključujući i nogomet, bilo je sistematski dopingovano pod pokroviteljstvom Rusije između 2011. i 2015. godine.

Ovi podaci su objavljeni u drugom izvještaju uglednog kanadskog profesora prava Richarda McLarena, koji je objavljen danas u Londonu.

McLaren je ključni čovjek koji je otkrio ovu veliku sportsku sramotu zbog koje je mnogim ruskim sportistima bilo zabranjeno učestvovanje na Olimpijskim igrama u Riju ove godine.

On je istakao da je Rusija namjerno provodila "institucionalnu zavjeru širom ljetnih i zimskih sportova".

"Nemoguće je znati koliko dugo sve to traje. Godinama su sportska takmičenja bila meta ruskih prevara. Ruski sportisti su se koristili nedozvoljenim sredstvima kako bi imali prednost u odnosu na protivnike, a gledaoci su bili obmanuti", rekao je McLaren.

Njegov izvještaj iz jula se bavio samo takmičenjima koja su održana u Rusiji, Svjetskim atletskim prvenstvom 2013. i Zimskim olimpijskim igrama 2014. u Sočiju, na kojim su ruski takmičari pod pokroviteljstvom države bili dopingovani, a Ministarstvo sporta Rusije je bilo ključno u tim nečasnim radnjama.

Ruski sportisti su se koristili mnoštvom trikova, a McLaren je dokazao da je u dva nalaza urina hokejašica Rusije pronađena muška DNK.

McLarenov drugi izvještaj možete pogledati na ovoj stranici.