sport
0

Nogometu zbog FIFA-e prijeti izuzeće s Olimpijskih igara

FENA
Nogomet više neće biti olimpijski sport ukoliko FIFA ne promijeni svoja anti-doping pravila za koja je vrhovni sud za sportsku arbitražu (CAS) utvrdio kako se ne podudaraju s onima svjetske antidoping organizacije, javlja NBC Sports.

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) izgubila je na Sportskom arbitražnom sudu (CAS) u Lausanni spor protiv Međunarodne antidoping agencije (WADA).

WADA već duže vrijeme napada FIFA-u zbog "premekanog" odnosa prema nogometašima koji uzimaju doping, te za kršenje njezinog pravilnika. CAS je nakon nekoliko mjeseci presudio u korist WADA-e potvrdivši da pravilnici FIFA-e o borbi protiv dopinga nisu dobri i da se kose za WADA-inim zakonima.

Međutim, CAS je u svom izvještaju dodao da FIFA prema švicarskim zakonima nije nužna ukinuti ili mijenjati niti jedan svoj članak.

Obje strane su nakon ove odluke proglasile svoju pobjedu, no problem i dalje nije riješen. Glavni kamen smutnje između ove dvije organizacije je dužina kazne za igrače koji "padnu" na doping testu. WADA traži automatsku suspenziju na dvije godine, dok FIFA traži da se svaki slučaj razmatra posebno.

Predsjednik FIFA-e Joseph Blatter je uvjeren da će ipak doći do dogovora između te dvije organizacije. FIFA je jedna od svega nekoliko sportskih federacija koje nisu potpisale WADA-in kodeks o borbi protiv dopinga u sportu.