sport
0

Nogometašima BiH treba pobjeda protiv Turske za polufinale

FENA
Petog takmičarskog dana na 17. mediteranskim igrama u Mersinu nastupili su bh. predstavnici Armin Gredić u taekwondou, te Mitar Mrdić u judou.

U kategoriji do 80 kg Gredić je prvom meču pobjedio predstavnika Italije visokim rezultatom 13:2, ali je u borbi za bronzanu medalju poražen od olimpijskog viceprvaka - Španca Garcia Hemme.

Judista Mitar Mrdić, u kategoriji do 73 kg, danas je završio nastup u Mersinu nakon dva poraza od grčkog predstavnika, evropskog prvaka Romana Moustopopulosa i Francuza Jonathana Allardona.

U petak je svoj nastup na MI završila je i naša mlada judistkinja Selma Sejdinović, koja je u kategoriji do 52 kg poražena od Alžirke Djazie Hoddad i iskusne Italijanke, osvajačice bronzane medalje sa proslogodišnjih olimpijskih igara, Elene Moretti.

Selektor Branislav Crnogorac istakao da nije nezadovoljan nastupima Sejdinovićeve.

"Selma nije razočarala. Ona je juniorska i seniorska prvakinja Balkana. Zaslužila je da dođe na ovo takmičenje. Prvi meč izgubila je Alžirke Djazie izuzetno nezgodne protivnice, a u drugom meču poražena je od iskusne Italijanke Moreti, koja je i na ovim igrama kandidatkinja za zlatnu medalju. Sutra nastupaju Amel Mekić i Larisa Cerić, od kojih očekujem dobar rezultat i medalju", istakao je selektor judo tima BiH, Branislav Crnogorac.

Nogometna reprezentacija BiH u petak je u drugoj utakmici remizirala je protiv selekcije Albanije (2:2), iako je imala dva gola prednosti. U trećem susretu na turniru izabranici selekora Vlade Jagodića u nedjelju se u meču za nastup u polufinalu sastaju s domaćom selekcijom Turske.

"Propustili smo pobjedu protiv Albanije. Imali smo dva gola prednosti koju nikako nismo smjeli ispustiti. Pokušat ćemo protiv Turske, koja je apsolutni favorit, ostvariti pobjedu koji bi nas odvela u polufinale. Momci su iscrpljeni, jer ova generacija je nedavno igrala kvalifikacije u Austriji, ali šta je tu, sutra nam je utakmica sa Turskom. Sa pobjedom idemo u polufinale i to nam je dodatni motiv", istakao je Jagodić.

U večerašnjem programu nastupaju bh. bokseri Alem Čolpa, Džemal Bošnjak, Velibor Vidić i Bojan Aladžić.

Predsjednik Olimpijskog komteta BiH Siniša Kisić povoljno je ocijenio dosadašnju organizaciju igara.

"Sve funkcioniše u najboljem redu. Turska je srdačno otvorila vrata svim zemljama. Veliko gostoprimstvo vlada ovdje. Mi smo se svojim prijateljima iz turskog komiteta zahvalili na gostoprimstvu i odličnoj organizaciji", kazao je Kisić.