Nogomet
0

Zvijezda deklasirala Velež, Olimpik slavio u Zenici

Piše: D.B.
Foto: Fotoservis (utakmica Zrinjski - Budućnost)
Foto: Fotoservis (utakmica Zrinjski - Budućnost)
Nakon pauze zbog nastupa fudbalske reprezentacije BiH nastavljeno je takmičenje u bh. nogometnoj Premijer ligi. U utakmicama 6. kola koje su započele danas u 16:30 sati, Zvijezda je ubjedljivo savladala Velež u Mostaru, Travnik i Olimpik su također slavili gostujuće pobjede, dok su Sloboda i Leotar podijelili bodove. Utakmica između Zrnjskog i Budućnosti je počela u 19:30 sati i završena je rezultatom 0:0.

Sloboda i Leotar su svoj susret odigrali na stadionu Tušanj u Tuzli. Početak utakmice je obilježila blaga inicijativa domaće ekipe. Mujić u 20. minuti izvodi slobodan udarac, ali golman gostiju Milenković boksuje loptu. U 30. minuti stopostotnu priliku za Slobodu je propustio Jusuf Dajić koji je sa pet metara loptu poslao iznad gola. U drugom poluvremenu Sloboda kreće odlučnije prema golu gostiju, što rezultira vodećim pogotkom kojeg je postigao Smajlović u 53. minuti. Međutim, ekipa Leotara je uspjela izjednačiti rezultat preko Stojanovića koji u 86. minuti pogađa sa bijele tačke i postavlja konačan rezultat 1:1.

U utakmici između Veleža i Zvijezde, gledaoci su prvi gol vidjeli već u drugoj minuti kada je Tosunović pogodio za vodstvo gostujuće ekipe, no već u desetoj minuti, Admir Velagić izjendačava rezultat matirajući golmana Hadžibulića. Nakon što su obje ekipe postigle po jedan pogodak, tempo igre je opao. U 43. minuti Zvijezda ponovo dolazi u vodstvo golom Tosunovića. Drugo poluvrijeme donosi priliku Zaimovića, ali rezultat je ostao nepromjenjen. U 75. minuti, sjajni Tosunović postiže svoj hat-trick i to je 3:1 za Zvijezdu. Velež se nakon toga otvorio, što je Tosunović iskoristio i postigao svoj četvrti gol. Zvijezda je ubjedljivo slavila nad Veležom rezultatom 4:1.

Olimpik je svoju utakmicu sa Čelikom dobro otvorio. Nakon nekoliko prilika na obje strane, Olimpik je postigao gol preko Rodriga Tiaga koji je na asistenciju Suljevića udarcem glavom sa 13 metara lobovao domaćeg golmana. Nakon toga Čelik je preuzeo inicijativu, Adilović je imao dobru priliku, ali Lučić brani njegov udarac. U 44. minuti stopostotnu priliku za Olimpik nije iskoristio Ćulov. U nastavku utakmice Čelik ostaje sa igračem manje jer je Duro u 72. minuti dobio crveni karton. Utakmica je završena rezultatom 1:0 u korist Olimpika.

Drina i Travnik su svoj susret odigrali u Zvorniku. Domaća ekipa je krenula agresivno, ali je tek u 25. minuti imala dobru priliku preko Danijela Ćuluma čiji udarac brani golman gostiju Adilović. U 38. minuti penal za Drinu nije iskoristio Kikanović. Početak drugog poluvremena utakmice je obilježen konstantnim napadima domaće ekipe. Travnik je odolijevao svim napadima. Gosti su čak pokušali odnijeti cijeli plijen sa ovog gostovanja odigravši nekoliko dobrih kontri. U tome su i uspjeli jer je u 90. minuti za Travnik pogodio Pranjković i svom klubu donio važna tri boda.

U posljednjoj današnjoj utakmici koja je počela u 19:30 sati u Mostaru, Zrinjski i Budućnost su remizirali. U slaboj igri koju su pružile obje ekipe u prvom poluvremenu mogu se izdvojiti prilike Zadre i Landrića za Zrinjski. U drugom poluvremenu slika na terenu je bila ista. Loša igra nije ponudila mnogo prilika. Gosti iz Banovića su bili za nijansu konkretniji. Kavazović je u 67. minuti uputio udarac prema golu Zrinjskog čiji golman odlično otklanja opasnost. Najbolju priliku na utakmici je imao Mario Ivanković u 89. minuti kada je izveo slobodan udarac. Lopta je pogodila nekog od igrača i završila na stativi golmana Husića. Utakmica je završena rezultatom 0:0.